‘Samsung’s Tizen bevat tientallen beveiligingsproblemen’

hacker

Tizen, het besturingsysteem waarop onder andere smartwatches en smart tv’s van Samsung draaien, bevat een groot aantal beveiligingsproblemen. In totaal gaat het om veertig verschillende kwetsbaarheden.

De problemen zijn ontdekt door beveiligingsonderzoeker Amihai Neiderman. Neiderman, werkzaam bij het Israëlische Equus Software, uit tegenover Motherboard felle kritiek op Samsung en noemt Tizen misschien wel de slechtste code die hij ooit heeft gezien. “Alles wat je fout kunt doen, doen zij (red: Samsung) ook. Je kunt zien dat niemand met enig verstand van security naar deze code heeft gekeken of deze heeft geschreven. Dit is vergelijkbaar met het laten programmeren van je software door een student”, aldus Neiderman.

Code op afstand uitvoeren

Alle kwetsbaarheden kunnen volgens de onderzoeker worden misbruikt om op afstand code uit te voeren op Samsung apparaten die op Tizen draaien. Daarnaast is het mogelijk de apparaten op afstand over te nemen. Daarnaast merkt Neiderman op dat veel beveiligingsproblemen fouten zijn die ontwikkelaars twintig jaar geleden maakte.

Een kwetsbaarheid baart Neiderman de meeste zorgen. Het gaat om een beveiligingsprobleem in de TizenStore app, Samsung’s versie van Google Play Store. Door een kwetsbaarheid in de TizenStore app is Neiderman erin geslaagd via de appwinkel malafide code op zijn Samsung TV te krijgen. “Je kunt een Tizen systeem met iedere malafide code updaten die je maar wilt”, aldus de onderzoeker.

Authentificatiefunctie omzeilen

Overigens hanteert de TizenStore wel een authentificatiefunctie die zeker moet stellen dat uitsluitend geautoriseerde Samsung software op het apparaat kan worden geïnstalleerd. Neiderman heeft echter een kwetsbaarheid gevonden waarmee het mogelijk is deze beveiligingsfeature te omzeilen.

Meer over
Lees ook
De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie prioriteert de digitale transitie in 2024. Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe zal technologie ten dienste staan van burgers en organisaties?

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.