Hoffman Bedrijfsrecherche onderzoekt kritische rapport over beveiliging gemeente Rotterdam

IT-beveiliging (bron: Pixabay)

Hoffman Bedrijfsrecherche gaat beoordelen of een rapport over de informatiebeveiliging bij de gemeente Rotterdam gevoelige informatie bevat. Het onderzoek wordt uitgevoerd op verzoek van de Rekenkamer Rotterdam.

Dit meldt het AD. Onlangs is onenigheid ontstaan tussen de gemeente Rotterdam en de Rekenkamer Rotterdam. De rekenkamer wil een kritisch rapport over de informatiebeveiliging van de gemeente Rotterdam publiceren. De gemeente vraagt de rekenkamer echter het rapport niet te publiceren en stelt dat hierin te veel gevoelige informatie staat. De publicatie is daarom met in ieder geval een week uitgesteld.

‘Lesje hoe hack je de gemeente’

“We erkennen de zorgen van de Rekenkamer over de beveiliging”, zei de woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb onlangs tegenover persbureau ANP. “We willen daar ook zeker iets aan doen. Maar als dit rapport zo wordt gepubliceerd, dan is het meer een lesje: hoe hack je de gemeente. En dat is voor niemand goed, voor medewerkers niet en voor de inwoners niet.”

De gemeente Rotterdam is bang dat het rapport cybercriminelen zal helpen in te breken op systemen van de gemeente. Hierdoor kunnen zij privacygevoelige informatie in handen krijgen, wat de gemeente wil voorkomen. De Rekenkamer Rotterdam stelt echter dat het rapport geen vertrouwelijke informatie bevat en stelt reeds zeer zorgvuldig te zijn omgegaan met de vertrouwelijkheid.

Bijlage laten onderzoeken

Desondanks wil de Rekenkamer Rotterdam een bijlage die is opgesteld door IT-bedrijf Fox-IT nader laten bekijken en indien nodig overleggen met de auteurs van deze bijlage. Hofstra benadrukt dat openbaarmaking van het rapport nog altijd voorop staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *