Amerikaanse providers mogen surfgedrag van klanten zonder toestemming verkopen

De Verenigde Staten (bron: FreeImages.com/Thomas Ricks)

Het Amerikaanse Congres heeft een wet goedgekeurd die providers de mogelijkheid biedt allerlei gevoelige informatie over het surfgedrag van klanten te verkopen aan derden. Dit zonder dat klanten hiervoor toestemming hoeven te geven. Verschillende partijen adviseren naar aanleiding van de wet een VPN te gebruiken om internetverkeer voor Amerikaanse internetproviders af te schermen.

Onlangs ging het Amerikaanse Senaat al akkoord met het wetsvoorstel. Nu is ook het Amerikaanse Congres akkoord, waardoor de wet alleen nog hoeft worden ondertekend door de Amerikaanse president Donald Trump. De nieuwe wet geeft providers de mogelijkheid onder andere het surfgedrag, appgebruik, financiële gegevens, medische data en zelfs de inhoud van e-mail- en chatverkeer verkopen aan derden.

‘Gebruik een VPN’

Zowel de Electronic Frontier Foundation (EFF) als Twitter-topvrouw Vijaya Gadde adviseren gebruikers een VPN in te zetten. Hiermee wordt dataverkeer via een versleutelde verbinding over het netwerk van een VPN-provider geleid en vervolgens doorgestuurd naar de internetprovider. De internetprovider ziet hierdoor uitsluitend verkeer van en naar deze VPN-provider, maar kan niet zien welke websites bezocht worden.

Hier kan overigens wel een kanttekening bij worden geplaatst. Zo zullen gebruikers erop moeten vertrouwen dat een VPN-provider hun surfgedrag niet monitort en vastlegt in logbestanden. Daarnaast blokkeren verschillende online diensten VPN-verbindingen. Een voorbeeld is Netflix, die hiermee probeert te voorkomen dat gebruikers via VPN-verbindingen content kunnen bekijken zonder dat hiervoor de juiste licenties zijn afgesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *