Gevoelige documenten van Docs.com toegankelijk voor onbevoegden

pixabay-internet-1971623_960_720

Allerlei gevoelige documenten van Docs.com-gebruikers blijken openbaar toegankelijk te zijn en eenvoudig vindbaar via de zoekmachine van de website. Het gaat onder andere om documenten met paspoort- en creditcardgegevens, investeringsportfolio’s en scheidingsdocumenten. Microsoft heeft al laten weten maatregelen te zullen nemen om de documenten af te schermen.

Verschillende gebruikers maken op Twitter melding van persoonlijke documenten van andere gebruikers op Docs.com waar zij toegang toe hebben. Docs.com biedt de mogelijkheid documenten af te schermen voor andere gebruikers. Standaard wordt data echter openbaar toegankelijk gemaakt, iets waar veel gebruikers zich niet van bewust lijken te zijn. Deze werkwijze wijkt af van Word of Excel Online, waar opgeslagen documenten automatisch privé worden gemaakt en dus niet toegankelijk zijn voor derden.

Zoekmachine tijdelijk offline

Microsoft heeft in een reactie op de onrust de zoekmachine van Docs.com tijdelijk offline gehaald, zodat kwaadwillenden via deze weg geen documenten van Docs.com-gebruikers kunnen vinden. Inmiddels is deze zoekmachine weer beschikbaar. ZDNet merkt op dat de documenten ook zijn geïndexeerd door zoekmachines als Google en Microsoft’s Bing.

Een woordvoerder van Microsoft meldt tegenover ZDNet dat het bedrijf maatregelen neemt om gebruikers te helpen die per ongeluk documenten met gevoelige informatie hebben gepubliceerd. Het is niet duidelijk welke concrete maatregelen het bedrijf in gedachte heeft. Wel adviseert Microsoft gebruikers hun instellingen te controleren en indien nodig te updaten.

Lees ook
De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie prioriteert de digitale transitie in 2024. Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe zal technologie ten dienste staan van burgers en organisaties?

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.