DDoS-aanval levert cybercriminelen gemiddeld 16,50 euro per uur op

hacker4-gabor-kalman

Een DDoS-aanval opzetten kost gemiddeld slechts $7 of zo’n €6,50 per uur. Dit terwijl een bedrijf dat doelwit wordt van een DDoS-aanval al snel duizenden, zo niet miljoenen euro’s verlies lijdt.

Tot deze zorgwekkende conclusie komt beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab, dat DDoS-diensten die verkrijgbaar zijn via de zwarte markt heeft geanalyseerd om inzichtelijk te maken hoe deze illegale handel zich ontwikkelt. Het serviceniveau van DDoS-‘dienstverleners’ op de zwarte markt wijkt vrijwel niet af van dat van een legale onderneming. Het enige verschil is dat er geen direct contact is tussen de leverancier en de klant. De ‘dienstverleners’ bieden een handige site aan waar klanten na registratie de benodigde service kunnen selecteren, ervoor betalen en een verslag ontvangen over de aanvallen. In sommige gevallen wordt zelfs een loyaliteitsprogramma aangeboden, waarbij klanten beloningen of bonuspunten ontvangen voor elke aanval.

€16,50 winst per uur

De prijs van een DDoS-aanval varieert van $5 (€4,50) voor aanval van 300 seconden tot $400 (€370) voor 24 uur. De gemiddelde prijs voor een aanval is ongeveer $25 (€23) per uur. Deskundigen van Kaspersky Lab berekenden ook dat cybercriminelen ongeveer $7 of zo’n €6,50 per uur kwijt zijn om een aanval met behulp van een cloud-gebaseerd botnet van 1000 desktops op te zetten. Dit betekent dat cybercriminelen die DDoS-aanvallen organiseren een winst maken van circa $18 (€16,50) per uur.

Meer informatie is hier te vinden.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.