Koning Willem-Alexander bezoekt The Hague Security Delta

bezoek_koning_aan_HSD_Testbed

Zijne Majesteit de Koning heeft op 23 maart 2017 een werkbezoek gebracht aan de The Hague Security Delta (HSD) Campus in Den Haag. Koning Willem-Alexander sprak met vertegenwoordigers van betrokken organisaties en de dagelijkse leiding van HSD.

De HSD Campus is een nationaal innovatiecentrum voor veiligheid. Binnen deze campus werken bij HSD aangesloten bedrijven, kennisinstellingen en overheden aan kennisontwikkeling en innovaties op het gebied van security. Koning Willem-Alexander kreeg een rondleiding over de campus en maakte kennis met een aantal initiatieven binnen HSD: de Cyber Security Academy, SAM de security robot, het Nationaal Cyber Testbed en Sweetie 2.0.

Cyber Security Alliance

De Cyber Security Alliance is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Leiden, TU Delft en de Haagse Hogeschool. De academie geeft Cyber Security talenten binnen de overheid en het bedrijfsleven de mogelijkheid een executive masteropleiding in Cyber Security te volgen. De Koning sprak met zowel professoren als studenten over uitdagingen, zoals het waarborgen van voldoende goede docenten, het anticiperen op kennisveroudering en het bewaken van de balans tussen zowel veiligheid als privacy.

SAM

SAM is een security robot die in staat is autonoom te surveilleren. De robot is ontwikkeld door Robot Security Systems/Lobeco in samenwerking met Trigion, TU Delft en gebruikers. Dankzij investeringen van HSD en partners wordt SAM inmiddels succesvol ingezet in de haven van Rotterdam.

Koning Willem-Alexander bekijkt de security robot SAM (bron: HSD)

Nationaal Cyber Testbed

Het Nationaal Cyber Testbed is een onderzoeksproject opgezet door TNO en HSD in overleg met de metropoolregio Rotterdam/Den Haag. Het project onderzoekt hoe de samenleving weerbaar kan worden gemaakt tegen cyberaanvallen. Dit is nodig, aangezien de kwetsbaarheid voor cybercrime toeneemt naarmate de mogelijkheden van digitalisering, het Internet of Things en Smart Cities toenemen. De gemeente Den Haag en KPN hebben zich als eerste aangesloten bij de ontwikkeling van het Nationaal Cyber Testbed.

Sweetie 2.0

Sweetie 2.0 is een geavanceerde versie van een chatrobot die is voorzien van kunstmatige intelligentie. De robot wordt ingezet om misbruik van kinderen via webcamseks tegen te gaan. De chatrobot wordt door Tracks Inspector, Universiteit Leiden en Tilburg University ontwikkeld in opdracht van Terre des Hommes.

Meer over
Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.