23,400 creditcards gestolen met nieuwe malware voor kassasystemen

Kassasystemen van Amerikaanse en Canadese bedrijven worden aangevallen met nieuwe malware, die MajikPOS wordt genoemd. De malware is voor het eerst gesignaleerd in januari en is sindsdien gebruikt om gegevens van tenminste 23.400 creditcards te stelen.

De malware is ontdekt door onderzoekers van beveiligingsbedrijf Trend Micro. De onderzoekers melden dat de aanvallers een aanval met MajikPOS opzetten door allereerst kwetsbare doelwitten in kaart te brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een Remote Access Tool (RAT), die in veel gevallen tussen augustus en november 2016 op de kassasystemen is geïnstalleerd. Met behulp van deze RAT wordt in kaart gebracht of kassasystemen de moeite waard zijn om aan te vallen met MajikPOS. Hoe deze RAT op de systemen terecht is gekomen is onduidelijk.

VNC, Remote Desktop Connection en command-line FTP

Indien dit het geval is maken de cybercriminelen gebruik van een combinatie van verschillende methoden waaronder VNC, Remote Desktop Connection en command-line FTP om de MajikPOS malware te installeren op kassasystemen. Hierbij proberen de aanvallers in te loggen met behulp van standaard inloggegevens, proberen zij de inloggegevens te raden of zetten zij een brute force-aanval in.

Eenmaal op de kassasystemen gaat de malware op zoek naar creditcardgegevens. De malware analyseert hiervoor onder andere het werkgeheugen van getroffen systemen. Indien creditcardgegevens worden aangetroffen, wordt deze data doorgestuurd naar de Command & Control server. Naar schatting hebben de aanvallers zo’n 23.400 creditcards weten buit te maken. Creditcardgegevens worden voor Trend Micro gemiddeld verkocht voor 9 tot 39 dollar.

Geschreven in .NET

Trend Micro merkt op dat de malware is geschreven in .NET. Dit is ongebruikelijk voor malware, maar de programmeertaal werd eerder ook gebruikt om de in 2015 ontdekte GamaPOS malware te schrijven. Dit was de eerste malware voor kassasystemen geschreven in .NET. Ook merken de onderzoekers op dat MajikPOS net als veel andere malware alle data versleuteld verstuurd, wat het detecteren van deze communicatie bemoeilijkt.

Meer over
Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames