Citadel-ontwikkelaar officieel aangeklaagd in de Verenigde Staten

Handboeien (bron: FreeImages.com/Lance Kidwell)

Een Russische man is officieel aangeklaagd voor computerfraude. De man wordt ervan verdachte de belangrijkste ontwikkelaar te zijn achter de beruchte Citadel malwarekit. Met behulp van Citadel konden cybercriminelen eenvoudig zelf malware bouwen en eigen botnets opzetten.

Dit meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Citadel is gebaseerd op de Zeus malware en werd aangeboden als Malware-as-a-Service op Russische hackersfora. Via deze dienst konden cybercriminelen tegen betaling Citadel gebruiken om malware te ontwikkelen. De malware zou onder andere een belangrijke rol hebben gespeeld in verschillende cyberaanvallen tegen Amerikaanse en Europese bedrijven. Een voorbeeld is de grootschalige aanval op de Amerikaanse winkelketen Target, waarbij door kassasystemen met malware te besmetten 40 miljoen creditcardgegevens werden gestolen.

Malware ontwikkeld en gedistribueerd

De verdachte werd in december 2016 door Noorwegen uitgeleverd aan de Verenigde Staten (VS). De man zou op internet actief zijn onder de naam ‘Kolypto’ en wordt ervan verdachte de Citadel malware te hebben ontwikkeld en daarnaast verspreid. Dit zou de man hebben gedaan in de periode augustus 2012 tot 2014.

“De vermoedelijke rol van deze verdachte in het ontwikkelen en verbeteren van ‘Citadel’ voor gebruik door cybercriminelen heeft een enorme hoeveelheid financiële schade aangericht bij individuen en instellingen verspreid over de hele wereld. Dat hij nu in een federale rechtszaal verschijnt toont aan dat cybercriminelen zich niet kunnen verstoppen in de donkere hoekjes van het internet. We zullen hen identificeren en voor de rechter brengen, ongeacht vanaf welke locatie zij opereren”, aldus openbaar aanklager John Horn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.