Beheerder van Silk Road wordt uitgeleverd aan de VS

Een rechter (bron: FreeImages.com/Jason Morrison)

Een Ierse man die ervan wordt verdacht één van de beheerders van de online marktplaats Silk Road te zijn wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De VS willen de man vervolgen voor drugshandel, witwassen en computervredebreuk.

Silk Road was een online marktplaats die uitsluitend via het Tor-netwerk bereikbaar was. Op de website werden allerlei goederen verhandeld, waaronder drugs en wapens. De website werd in 2013 door de FBI offline gehaald. Op dat moment had de online marktplaats volgens de FBI een totale omzet gerealiseerd van 213,8 miljoen dollar.

Hoger beroep

De Ierse rechter oordeelde eerder al dat de verdachte uitgeleverd met worden aan de VS. De verdachte is tegen dit oordeel in beroep gegaan en stelt onder andere dat dit in strijd is met de Ierse en Europese wet aangezien hij het syndroom van Asperger heeft en depressief is. De rechtbank gaat hier echter niet in mee en stelt dat uitlevering van de man aan de VS niet in strijd is met de wet. De man mag daarom alsnog worden uitgeleverd.

De oprichter van Silk Road, Robert Ulbricht, werd in 2013 opgepakt en is vorig jaar veroordeeld tot een levenslange celstraf voor meerdere drugsvergrijpen. Ulbricht was op Silk Road actief onder het pseudoniem Dread Pirate Roberts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *