120 invallen in Duitsland in actie tegen online handel in illegale goederen

Handboeien

De Duitse politie heeft invallen gedaan in 120 woningen en bedrijven verspreid over heel Duitsland. De invallen houden verband met een politieactie tegen crimenetwork.biz, een Duitstalig online forum waar werd gehandeld in illegale goederen.

De actie is uitgevoerd door de BKA, een federale opsporingsinstantie in Duitsland. In totaal zouden meer dan 1.000 agenten bij de actie betrokken zijn. Bij de invallen zou een fors aantal objecten in beslag zijn genomen. De invallen volgen op een onderzoek naar het forum door de Duitse politie. Hierbij werden 260 gebruikers en ruim een miljoen berichten onderzocht. In totaal zijn hierbij 153 verdachten geïdentificeerd.

8.000 actieve leden

Crimenetwork.biz was een Duitstalig online forum op het darknet dat volgens Heise.de in 2006 is opgericht. De website zou op zijn hoogtepunt zo’n 8.000 actieve en 84.000 geregistreerde gebruikers hebben gehad. Crimenetwork.biz werd in mei 2016 offline gehaald. Elf beheerders van de website zijn opgepakt en worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Op het forum werd gehandeld in illegale goederen, waaronder gestolen goederen, data, drugs en wapens. De beheerders van de website zouden hierbij hebben opgetreden als tussenpersonen tussen kopers en verkopers, met als doel deals in goede banen te leiden. Hiervoor zouden de beheerders een tarief van 3 tot 15% van het verkoopbedrag in rekening hebben gebracht. Op het forum werd met name betaald met bitcoins.