'Digital Trust Centre kan mkb beter beschermen tegen cybercriminaliteit'

pixabay-internet-1971623_960_720

Het mkb is kwetsbaar voor cybercriminelen, cyberspionnen en hackers. De kennis over beveiliging en risico's is onvoldoende bij het midden- en kleinbedrijf. Dat concludeert het Rathenau Instituut na onderzoek, in opdracht van de Nederlandse veiligheidsdiensten. Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW maakt dit andermaal duidelijk dat een Digital Trust Centre voor het mkb hard nodig is.

MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten ervoor om het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) uit te breiden met een Digital Trust Centre, waar het bedrijfsleven terecht kan met meldingen van dreigingen, vragen en voor advies. In geval van cybercalamiteiten kunnen nu alleen de Rijksoverheid en organisaties uit de vitale infrastructuur terecht bij het NCSC. Het overgrote deel van het bedrijfsleven is op zichzelf aangewezen. MKB-Nederland en VNO-NCW noemen dit niet wenselijk. Cybercriminaliteit raakt namelijk de gehele Nederlandse economie en vormt een schadepost van zo'n 10 miljard euro. Goede samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven, gerichte informatiedeling en objectieve advisering aan alle bedrijven is nodig om de weerbaarheid tegen cybergevaren te vergroten.

100 miljoen euro nodig

Volgens het Rathenau Instituut is er in het mkb nu veel onbekendheid over cybersecurity. Daardoor nemen zij door gebrek aan kennis soms ook te weinig adequate maatregelen. “En dat is zorgelijk, want steeds meer systemen zijn afhankelijk van IT”, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. Om ons land echt cyberweerbaar te maken en ervoor te zorgen dat onze kennis(economie) niet weglekt, is minstens 100 miljoen euro nodig. Die oproep doen MKB-Nederland en VNO-NCW aan een nieuw kabinet. Zij worden gesteund door inmiddels meer dan 50 branches en organisaties die het manifest 'Samen naar een duurzame digitale samenleving' hebben ondertekend. MKB-Nederland en VNO-NCW zijn ook campagnes tegen cybercrime gestart richting de eigen achterban.

Nederland is als één van de meest ICT-intensieve economieën ter wereld een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen, cyberspionnen en hackers. Volgens het onderzoeksinstituut vormen buitenlandse inlichtingendiensten de grootste dreiging die in ons land op grote schaal politieke, militaire en technologische informatie verzamelen en manipuleren. “Cyberdreigingen ondergraven het innovatie- en concurrentievermogen van het Nederlandse bedrijfsleven en het vertrouwen in de digitale samenleving”, aldus het Rathenau Instituut dat het onderzoek deed in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).