Gegevens van 2.385 patiënten van AMC toegankelijk via internet

Zorg (bron: FreeImages.com/Kurhan)

Gegevens van 2.385 patiënten van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam zijn toegankelijk geweest via internet door een beveiligingslek. Het lek is inmiddels gedicht.

Het probleem is ontdekt door beveiligingsonderzoeker Nelson Berg, meldt NU.nl. Het lek zat in het afsprakensysteem van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Berg stelt gegevens van patiënten niet te hebben ingezien en direct aan te bel te hebben getrokken bij het AMC nadat hij het beveiligingsprobleem ontdekte.

Gevoelige gegevens

De afsprakensite van het AMC werd beheerd door een apart bedrijf. De database van deze site bevat namen, post- en e-mailadressen, burgerservicenummers, verzekeringsgegevens en contactgegevens van zowel huis- als tandartsen. Daarnaast was ook de reden waarom mensen een afspraak maakten in het AMC opgenomen in het systeem.

“Dit had nooit mogen gebeuren. Dit vindt het AMC zeer vervelend en we hebben de patiënten hier onze oprechte excuses voor aangeboden. De betreffende pagina is na de melding direct geblokkeerd (offline gehaald). Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het probleem, en het AMC heeft melding gemaakt van dit incident bij de Autoriteit Persoonsgegevens”, schrijft het AMC in een verklaring op haar website.

‘Medische dossiers waren niet toegankelijk’

Ook benadrukt het AMC dat medische dossiers van patiënten niet in de getroffen database staan opgeslagen. Deze zijn dan ook niet toegankelijk geweest voor onbevoegden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *