1 op de 3 IT-beslissers heeft te weinig budget voor IT security

euros

90% van de IT-beslissers ziet IT security als een topprioriteit voor hun bedrijf. Tegelijkertijd is slechts tweederde van mening hier voldoende budget voor beschikbaar te hebben.

Dit blijkt uit onderzoek van Bitdefender. Het onderzoek is al in oktober 2016 uitgevoerd. Bitdefender publiceert de resultaten nu in een whitepaper. Bitdefender stelt dat CEO’s en bestuursleden te maken hebben met steeds meer interne en externe beveiligingsrisico’s die forse schade kunnen veroorzaken aan zowel de reputatie als financiële vooruitzichten van hun organisatie. Tegelijkertijd worden Chief Information Officers (CIO’s) en Chief Information Security Officers (CISO’s) nog niet bij ieder bedrijf bij de besluitvorming rond security betrokken.

Investeringen in cloud security nemen toe

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven in toenemende mate investeren in beveiliging van de cloud. 48% van de bedrijven blijkt afgelopen jaar meer te hebben geïnvesteerd in cloud beveiliging. Het budget dat beschikbaar is voor andere vormen van IT-beveiliging is in dezelfde periode gelijk gebleven.

Daarnaast melden IT-beslissers dat momenteel 64% van alle cyberaanvallen kan worden gestopt, gedetecteerd of voorkomen. Met het oog op dit cijfer is het niet verwonderlijk dat 34% van de bedrijven in de afgelopen twaalf maanden is getroffen door een cyberinbraak. Opvallend is echter wel dat 74% van de IT-beslissers niet weet hoe er precies is ingebroken bij hun organisatie.

Reputatieschade voorkomen

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat bedrijven bereid zijn de portemonnee te trekken om reputatieschade door cyberincidenten te voorkomen. Tweederde van de bedrijven geeft aan hier geld voor over te hebben. Gemiddeld zijn deze organisaties bereid 124.000 dollar te betalen om te voorkomen dat een cyberincident in de openbaarheid wordt gebracht. 14% is zelfs bereid hiervoor meer dan 500.000 dollar te betalen.

Meer over
Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.