Mogelijk datalek bij Rivas Zorggroep

Een hacker (bron: FreeImages.com/Simon Stratford)

Een cybercrimineel heeft toegang gehad tot e-mailgegevens van medewerkers van Rivas Zorggroep. Hierdoor kan niet worden uitgesloten dat de aanvaller e-mails van de jeugdgezondheidszorg in Papendrecht heeft ingezien. Deze e-mails bevatten onder andere uitnodigingen en afspraken met cliënten.

Rivas meldt dat de aanvaller vermoedelijk op zoek was naar e-mailadressen van Rivas-medewerkers, met als doel deze voor spam-/reclamedoeleinden te gebruiken. De zorggroep benadrukt echter niet te kunnen uitsluitend dat gevoelige e-mails zijn ingezien door de aanvaller. De e-mails bevatten gegevens zoals namen, adresgegevens, e-mailadressen, geboortedata en BSN-nummers.

Getroffen cliënten

De e-mails hebben betrekking op cliënten in de leeftijd 4 tot 19 jaar van de jeugdgezondheidzorg die in de afgelopen jaren zijn behandeld en in de gemeente Papendrecht op school zitten of zaten. Al deze cliënten worden over het beveiligingsincident geïnformeerd, iets waartoe Rivas Zorggroep wettelijk verplicht is.

Rivas benadrukt nadrukkelijk dat de aanvaller geen toegang heeft gehad tot persoonlijke cliëntdossiers. Deze dossiers staan opgeslagen in een ander beveiligd systeem dat volledig losstaat van de e-mail. Rivas zegt de situatie te betreuren, heeft een intern onderzoek uitgevoerd en heeft aangifte gedaan van de cyberaanval. Daarnaast heeft Rivas een officiële melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook zijn intern maatregelen genomen om herhaling van het incident te voorkomen.

One Response to Mogelijk datalek bij Rivas Zorggroep

  1. Roy schreef:

    Voor zowel de gedupeerde patiënten, als voor Rivas is dit bijzonder slecht nieuws. Onbegrijpelijk dat er kwaadwillende bestaan die het nodig vinden om op deze manier in te breken en de privacy van patiënten te schenden!
    Datalekken mogen eigenlijk helemaal niet voorkomen, het is dan ook de verantwoordelijkheid van de zorginstelling om het risico van datalekken te beperken, het is immers zo makkelijk op te lossen: http://www.zorgmail.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *