Onderzoekers versturen data van geïsoleerde machine via LED-lampje

servers

Onderzoekers van de Israëlische Ben-Gurion University zijn erin geslaagd een geïsoleerde computer via een LED-lampje te laten communiceren met een drone. Dit maakt het mogelijk informatie van geïsoleerde systemen te versturen naar een externe bron, die deze data vervolgens kan doorsturen aan cybercriminelen of andere aanvallers.

Air gapping is een beveiligingstechniek waarbij een machine bewust wordt geïsoleerd van een netwerk. Deze machine is op geen enkele wijze verbonden met de buitenwereld. Al langer is duidelijk dat air gapping geen garantie biedt dat data veilig blijft. Eerder wisten onderzoekers van de Ben-Gurion University systemen al data te laten versturen door gebruik te maken van USB-straling, ingebouwde ventilatoren in systemen en radiogolven.

Data versturen via LED-lamp

Nu presenteert de universiteit een nieuwe methode om air gapping te omzeilen. De onderzoekers zijn erin geslaagd met behulp van malware het LED-lampje op systemen dat harde schijf activiteit aangeeft te misbruiken om data te versturen. De signalen die de machine via dit LED-lampje uitgeeft kunnen vervolgens worden opgevangen met een speciaal geprepareerde drone, die aanvallers bijvoorbeeld voor het raam van een kantoorpand kunnen hangen. Ook is het mogelijk de signalen op te vangen met behulp van een telescoop die bijvoorbeeld op het dak van een nabijgelegen gebouw wordt geplaatst.

Net als bij de eerdere aanvalsmethodes voor air gapped machines die de Ben-Gurion University heeft gepresenteerd is deze aanval afhankelijk van malware. Deze malware zal dus eerst op het geïsoleerde systeem moeten worden geïnstalleerd. Doordat deze machine is geïsoleerd van het internet kan de malware alleen (onbewust) worden geïnstalleerd door iemand met fysieke toegang tot het systeem. Dit kan door fysiek in te breken in een pand om toegang te verkrijgen tot het systeem, maar ook door een medewerker van het bedrijf met toegang tot het systeem te betalen om de malware op het systeem te installeren. Meer informatie over de aanval is te vinden in onderstaande video of via de paper (pdf) die de onderzoekers gepubliceerd.

Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.