Overnameprijs Yahoo valt honderden miljoen euro’s lager uit door datalekken

Dollars (bron: FreeImages.com/Stephen Hyun)

Yahoo en Verizon maken bekend een akkoord te hebben bereikt over een lagere overnameprijs voor de internetactiviteiten van Yahoo. Verizon betaalt 350 miljoen dollar, omgerekend zo’n 332 miljoen euro, minder voor het bedrijfsonderdeel van Yahoo dan eerder was overeengekomen.

De lagere overnameprijs heeft te maken met een aantal grote cyberinbraken bij Yahoo. Zo meldde Yahoo in december 2016 dat de gegevens van ruim een miljard Yahoo accounts in 2013 zijn gestolen. Deze datadiefstal staat los van een aanval in 2014 waarbij de gegevens van zo’n 500 miljoen gebruikers werden gestolen.

Pas in 2016 openbaar gemaakt

In november gaf Yahoo in een document dat werd ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) toe dat een aantal medewerkers al in 2014 op de hoogte waren van dit laatste datalek, terwijl Yahoo het datalek pas in 2016 openbaar heeft gemaakt. De SEC is een onderzoek gestart naar de werkwijze van Yahoo rond dit datalek. Hierbij wordt onderzocht of Yahoo investeerders tijdig over het datalek heeft geïnformeerd.

De originele overnameprijs van 4,8 miljard dollar wordt door deze datalekken verlaagd met 350 miljoen dollar. Ook melden de bedrijven gezamenlijk de verantwoordelijkheid te zullen nemen voor eventuele boetes die Yahoo krijgt opgelegd of schadeclaims die worden ingediend als direct gevolg van de datalekken. Eventuele rechtszaken door aandeelhouders of maatregelen van de SEC zijn voor rekening van Yahoo. Yahoo gaat na de overname onder een nieuwe naam verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.