Privacytoezichthouders nemen Windows 10 onder de loep

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) start een onderzoek naar de verwerking van persoonsgegevens via Windows 10 door Microsoft. De privacywaakhond is bezorgd dat Microsoft hierbij fundamentele privacyregels niet naleeft. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met privacytoezichthouders uit Beieren, Frankrijk, Hongarije, Slovenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Autoriteit PersoonsgegevensMicrosoft kondigde onlangs nog aan gebruikers meer controle te geven over wat Microsoft met hun gegevens mag doen. De privacytoezichthouders hebben de Amerikaanse IT-gigant al per brief laten weten deze maatregelen te waarderen. Desondanks blijven de toezichthouders bezorgd over de hoeveelheid en soorten gegevens die Microsoft via het besturingssysteem Windows 10 verzameld en verwerkt. Het onderzoek moet dit in kaart brengen. Daarnaast uiten de partijen zorgen over de standaardinstellingen en het gebrek aan controle van mensen over wat Microsoft met hun gegevens doet.

Gebruikers volledig informeren

De toezichthouders stellen dat mensen alleen rechtsgeldige toestemming kunnen geven voor het verwerken van hun persoonsgegevens als zij hier volledig over zijn geïnformeerd, precies weten waar zij toestemming voor geven en deze toestemming vrij hebben kunnen geven. Microsoft moet dan ook duidelijk uitleggen welke soorten persoonsgegevens het bedrijf voor welke doeleinden verzameld en verwerkt. Daarnaast hebben de toezichthouders aangegeven dat Microsoft alleen persoonsgegevens mag verzamelen voor ‘welbepaalde, uitdrukkelijk omgeschreven en gerechtvaardigde doelen’.

De brief die de privacytoezichthouders naar Microsoft hebben gestuurd over het onderzoek is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *