Internationale Commissie gaat gedragsnormen voor cyberspace opstellen

De nieuwe internationale cybercommissie Global Commission on the Stability of Cyberspace gaat gedragsnormen voor cyberspace opstellen. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft op de Internationale Veiligheidsconferentie in München het startsein gegeven voor de commissie.

De Global Commission on the Stability of Cyberspace“Deze commissie komt op het juiste moment, nu er sprake is van cyberonveiligheid en nepnieuws”, aldus Koenders. Nederland is één van de grootste internetknooppunten ter wereld en één van de meest ICT-intensieve economieën van Europa. “In het cyberdomein zijn voor Nederland grote belangen in het spel, enorme kansen voor economische groei en ontwikkeling maar ook toenemende dreigingen. Zo is onze infrastructuur ook steeds meer afhankelijk van een werkend internet. Duidelijkheid over internationale gedragsregels is van landsbelang.”

Meer dan 24 onafhankelijke experts uit het bedrijfsleven, de ICT-branche en overheden uit meer dan 15 landen zijn verenigd in het GCSC. De commissieleden gaan concrete voorstellen formuleren voor gedragsnormen die gelden in cyberspace. Onder andere bedrijven als microsoft en organisaties uit het veld zoals de Internet Society steunen de commissie. Vint Cerf, die ook wel de ‘vader van het internet’ wordt genoemd, is als speciaal adviseur verbonden aan de GCSC. De commissie staat onder leiding van Marina Kaljurand, de voormalig minister Buitenlandse Zaken van Estland. De organisatie is gevestigd in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *