Facebook: ‘Privacyonderzoek van Ierse toezichthouder is gebrekkig’

Privacy (bron: Pixabay)

Het onderzoek van de Ierse Data Protection Commissioner naar de opslag van gebruikersdata van Europeanen door Facebook in de Verenigde Staten (VS) is ‘zeer gebrekkig’. Dit stelt althans Facebook. Het bedrijf verzoekt het Ierse Hooggerechtshof dan ook de zaak niet door te sturen naar het Europees Hof van Justitie.

Dit meldt persbureau Reuters. De Ierse Data Protection Commissioner onderzoekt de wijze waarop Facebook omspringt met gebruikersdata van Europeanen. Deze data wordt door Facebook opgeslagen in Amerikaanse datacenter. De Ierse privacywaakhond twijfelt of de privacy van Europeanen hiermee voldoende wordt gewaarborgd. De toezichthouder heeft het Ierse Hooggerechtshof daarom gevraagd de zaak door te verwijzen naar het Europees Hof van Justitie. Het onderzoek wordt in Ierland uitgevoerd, aangezien het hoofdkantoor van Facebook is gevestigd in de Ierse hoofdstad Dublin.

‘Onderzoek is ingehaald door de feiten’

Paul Gallagher, de advocaat van Facebook, stelt echter dat het onderzoek van de Ierse privacytoezichthouder is ingehaald door de feiten. Zo is de EU-US Privacy Shield, het verdrag dat in augustus werd gesloten om het ongeldig verklaarde Safe Harbour-verdrag te vervangen, niet in het onderzoek meegenomen. Dit terwijl dit verdrag volgens Gallagher juist de privacy van Europeanen waarborgt. Daarnaast waarschuwt Facebook voor de impact die de zaak kan hebben op de Europese economie. Zo kan de zaak volgens het bedrijf transatlantische dataoverdracht verhinderen, wat de vooruitzichten voor de Europese economie met 1,3% zou verlagen.

Ook James Doherty, de advocaat van privacy activist Max Schrems, is kritisch over het onderzoek van de Ierse Data Protection Commissioner. Doherty wil dat de toezichthouder eerst meer onderzoek doet naar de data-uitwisseling door Facebook met de VS. De advocaat noemt het verzoek de zaak door te verwijzen naar het Europees Hof van Justitie dan ook ‘onnodig of op zijn minst voorbarig’. Schrems is de privacy-activist die de klacht indiende die uiteindelijk heeft geleid tot het ongeldig verklaren van het Safe Harbour-verdrag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.