Cybercrimineel krijgt acht jaar gevangenisstraf voor leegroven van geldautomaten

Een pinautomaat (bron: FreeImages.com/Vaughan Willis)

Een Turkse man moet acht jaar de Amerikaanse gevangenis in voor het uitvoeren van cyberaanvallen op geldautomaten wereldwijd. Met de aanvallen zou 55 miljoen dollar zijn buitgemaakt.

Dit meldt Reuters. De man wordt gezien als het brein achter een drietal aanvallen op geldautomaten waarbij forse geldbedragen zijn buitgemaakt. De verdachte brak samen met handlangers in op databases van banken, waarna het opnamelimiet van betaalkaarten werd verwijderd. Vervolgens werd met behulp van gegevens van nietsvermoedende gebruikers geld opgenomen bij banken verspreid over de hele wereld. Zo werd bijvoorbeeld 40 miljoen dollar gestolen van Bank Muscat uit Oman via 36.000 transacties die zijn uitgevoerd in 24 verschillende landen. Het gaat dus om een gecoördineerde en omvangrijke operatie.

De veroordeelde cybercrimineel is eerder in Turkije schuldig bevonden aan fraude met betalingskaarten. De aanvallen waar de man nu in de Verenigde Staten (VS) voor is veroordeeld zijn gepleegd terwijl de man op borgtocht vrij was. De verdachte moet in Turkije nog een deel van zijn straf uitzitten. Zodra hij zijn straf in de VS heeft uitgezeten wordt de man daarom uitgeleverd aan Turkije.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *