Computersysteem Kadaster blijkt ernstig lek

Het computersysteem van het Kadaster bevat ernstige beveiligingsgaten. Het Kadaster vreest hierdoor voor foutieve informatie in registraties van onroerendgoedbezit, hypotheken en beslagen.

Het KadasterDit meldt het Financieel Dagblad op basis van interne stukken van het Kadaster. “Het risico bestaat dat Kadasterdiensten onveilig zijn voor klanten of informatie toegankelijk of wijzigbaar is voor personen die hier geen toegang toe mogen hebben”, schrijft de directie van het Kadaster in de stukken.

Gegevens uit Kadaster

Notarisorganisatie KNB waarschuwt voor de risico’s die de problemen met zich meebrengen. Gegevens die in het Kadaster staan worden voor waar aangenomen, wat de correctheid van data in het systeem noodzakelijk maakt. Ook noemt KNB een goed functionerend Kadaster essentieel voor de onroerendgoedmarkt. De organisatie wil de problemen daarom ‘zeer binnenkort’ aan de orde stellen bij het Kadaster.

“We kunnen zien hoe groot een perceel is, wie de eigenaar is, of er een hypotheek op zit, of er beslag op zit. Daar ligt een enorme berg gegevens onder van aktes en cijfers van de meetkundige dienst. Als derden daar zomaar bij kunnen en dingen kunnen wijzigen, werkt dat door in alle toekomstige transacties”, aldus Nora van Oostrom van de KNB in het NOS Radio 1 Journaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.