‘Geen aanwijzingen voor Russische aanvallen op Belgische overheidsinstellingen’

Cyberspionage (bron: FreeImages.com/St. Mattox)

Belgische overheidsinstellingen worden net als Nederlandse overheden zijn steeds vaker doelwit van cyberaanvallen. In tegenstelling tot Nederland zijn er in België echter geen aanwijzingen dat deze aanvallen afkomstig zijn uit Rusland.

Dit zegt Managing Director van het Centrum voor Cybersecurity België Miguel De Bruycker tegen De Tijd, meldt HLN. “We zien in België niet wat de Nederlandse diensten melden”, reageert De Bruycker. “Er zijn drie opties: we detecteren de aanvallen vanuit Rusland niet, de aanvallen op Nederland viseren de Belgische diensten niet of Nederland schaalt de aanvallen anders in dan wij.”

Waarschuwing van de AIVD

Hiermee reageert De Bruycker op uitspraken die AIVD-topman Rob Bertholee onlangs deed in een interview op de Nederlandse televisie. Bertholee gaf aan dat Nederlandse overheidsdiensten in toenemende mate doelwit zijn van cyberaanvallen, die voornamelijk afkomstig zijn uit Rusland, China en Iran. De aanvallers zouden vooral op zoek zijn naar verslagen van de Nederlandse regering en vertrouwelijke beraadslagingen bij overheidsdiensten.

Overigens zijn Belgische diplomaten in de zomer van 2014 wel doelwit geworden van een spionageaanval uit Rusland. De Tijd meldt dat deze aanvallers vermoedelijk op zoek waren naar Belgische documenten over de crisis in Oekraïne. Aanwijzingen dat de Russen Belgische overheidsdiensten met regelmaat aanvallen zijn er echter niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.