NSA-medewerker officieel aangeklaagd voor datadiefstal bij NSA

Handboeien (bron: FreeImages.com/Lance Kidwell)

Een voormalig medewerker van Booz Allen Hamilton is officieel aangeklaagd wegens datadiefstal. Bij de man werd eerder 50 terabyte aan geheime documenten die zouden zijn gestolen van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA aangetroffen.

Dit meldt CNN. De verdachte was net als klokkenluider Edward Snowden werkzaam voor consultancy firma Booz Allen Hamilton. Hij wordt er echter van verdacht fors meer data buit te hebben gemaakt dan Snowden. In totaal gaat het om 50 terabyte aan geheime informatie die betrekking heeft op de NSA, US Cyber Command, CIA en National Reconnaissance Office. Het gaat hierbij onder andere om documenten over de militaire defensie van de Verenigde Staten (VS), spionagemethoden die het land in het buitenland toepast, technische informatie en data over militaire operaties.

De man werd in augustus al opgepakt, waarna de data bij een huiszoeking werd aangetroffen. De data zou zijn gestolen in de periode 1996 tot en met 2016, wat zou betekenen dat de man twintig jaar lang onopgemerkt zijn gang heeft kunnen gaan. De verdachte is nu officieel aangeklaagd voor twintig misdaden. Indien schuldig bevonden kan hij voor iedere misdaad een celstraf van tien jaar opgelegd krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.