Driekwart van de Nederlandse jongeren is niet bang voor cyberaanvallen

Wachtwoord (bron: FreeImages.com/Sufi Nawaz)

Maar liefst 72% van de Nederlandse jongeren is niet zo of zelfs helemaal niet bang om gehackt te worden. 4% van hen is juist zeer bang slachtoffer te worden van een hack.

Dit blijkt uit onderzoek van YouGov in opdracht van Google onder 1012 Nederlandse jongeren tussen de 13 en 30 jaar. Of het terecht is dat de meeste jongeren zich geen zorgen maken is maar de vraag. Zo gebruikt 54% van de ondervraagden één wachtwoord voor twee of meer online accounts en heeft 6% één wachtwoord voor alle accounts. De meest genoemde reden daarvoor is dat het moeilijk is om veel verschillende wachtwoorden te onthouden, ook al is veiliger om voor elk account een apart wachtwoord te hebben.

Verder heeft 57% wel eens een wachtwoord aan iemand anders gegeven en is de naam van een huisdier bij 11% van de jongeren wel eens in een wachtwoord verwerkt. Bij de 13- tot 17-jarigen valt nog iets op: 20% van hen heeft wachtwoorden waar (een deel van) hun geboortedatum in zit.

Twee-factor-authentificatie

Daar staat weer tegenover dat een meerderheid van de Nederlandse jongeren gebruik maakt van twee-factor-authentificatie. Daarbij moet je niet alleen inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord, maar ook met een code die naar een mobiele telefoon wordt gestuurd. Dit houdt kwaadwillenden buiten de deur die wel je wachtwoord, maar niet je telefoon hebben gestolen.

62% van de Nederlandse jongeren maakt gebruik van twee-factor-authentificatie; iets meer dan in bijvoorbeeld België, Frankrijk en Oostenrijk. 17% van de ondervraagden had voor dit onderzoek nog nooit van twee-factor-authentificatie gehoord; 20% zegt simpelweg geen interesse te hebben.

Beveiligings- en Privacycheck

Google vindt het belangrijk dat gebruikers zich bewust zijn van hun beveiliging en privacy en roept daarom iedereen op de Beveiligingscheck en Privacycheck te doen. De Beveiligingscheck maakt het bijvoorbeeld kinderlijk eenvoudig om te controleren of een gebruiker is vergeten ergens uit te loggen en authenticatie in twee stappen in te stellen. Met de Privacycheck kan zeer precies worden ingesteld welke gegevens Google van een gebruiker bewaart. Indien gewenst kan bijvoorbeeld de zoekgeschiedenis en het gericht adverteren compleet worden uitgeschakeld.

Overige cijfers uit het onderzoek:

  • 17% heeft al zeker 6 maanden geen enkel wachtwoord veranderd.
  • 62% van de Nederlandse jongeren gebruikt over het algemeen een wachtwoord van 7 tot 11 karakters; 9% gebruikt doorgaans kortere wachtwoorden.
  • 41% heeft wel eens een gesprek gehad met de ouders over sterke wachtwoorden; 45% niet (de rest weet het niet zeker meer).

Vraag het Google

Google liet het onderzoek naar de bewustheid van millennials op het gebied van internetbeveiliging doen naar aanleiding van Safer Internet Day, dit jaar op 7 februari. Op Safer Internet Day vragen bedrijven en overheden aandacht voor veiligheid op internet. Voor it doeleinden heeft Google ook de video-serie ‘Vraag het Google’ gelanceerd op YouTube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *