Bijna alle Belgische kinderen bang voor online wereld

kas

Onderzoek van Kaspersky Lab in het kader van Safer Internet Day 2017 laat de nadelige effecten zien van de toenemende gevaren voor kinderen op internet: maar liefst 96 procent van de 10- tot 15-jarigen in België zegt in meer of mindere mate bang te zijn om online te gaan. Met hackgevoelig speelgoed en grooming-praktijken op gameplatformen als Minecraft is het ook geen wonder dat kinderen bang zijn voor wat ze online kunnen tegenkomen. Maar wat kunnen we doen om hun vertrouwen te herstellen? Kaspersky Lab ondersteunt Safer Internet Day 2017 om bij te dragen aan de aanpak van dit probleem.

Volgens het onderzoek is 21 procent van de kinderen bang te zullen worden gepest door vreemden. 36 procent vreest te worden gedwongen om dingen te doen die ongemakkelijk voelen, terwijl 25 procent bang is te worden aangespoord tot illegale activiteiten. 45 procent van de kinderen is bang dat vreemden toegang hebben tot informatie die ze online hebben gepost, zelfs als ze het weer hebben verwijderd.

Daarnaast zijn de ondervraagde kinderen zich ervan bewust dat hun eigen activiteiten online voor leeftijdgenoten een reden tot zorg kunnen zijn: 97 procent zegt wel eens spijt te hebben gehad van iets wat ze online hebben geuit, omdat het mogelijk een negatief effect had op een vriend of iemand anders.

"Omdat er zo veel voordelen zijn verbonden aan de online-activiteiten van kinderen, ook op sociaal gebied, is het makkelijk om uit het oog te verliezen dat het hier om een kwetsbare groep gaat, en dat onze kinderen op internet, bewust of onbewust, aan gevaren kunnen worden blootgesteld”, zegt Martijn van Lom, General Manager Benelux van Kaspersky Lab. "Dit jaar luidt het thema van Safer Internet Day: ‘uniting for a better internet’. Het is de gezamenlijke zorgplicht van de security-industrie, de overheid, leerkrachten en ouders om de risico's te beperken en te zorgen dat kinderen in een veilige online omgeving kunnen leren, ontspannen en spelen."

Kaspersky Lab dringt er bij ouders, leraren en de security-bedrijfstak op aan om samen te werken bij het creëren van een veilige omgeving voor kinderen, zodat ze zonder angst of zorgen online kunnen leren en ontspannen.

De volgende tips dragen bij aan een veilige en prettige online-ervaring voor kinderen:

  1. Praat met je kinderen over de potentiële gevaren. Het kan voor ouders voelen alsof ze een mijnenveld betreden als ze hun jonge kinderen moeten voorlichten over de gevaren online. Bedenk echter dat de risico’s en je adviezen net zo goed betrekking hebben op de échte wereld.
  2. Moedig je kinderen aan om te praten over hun online ervaringen, vooral wanneer ze zich ongemakkelijk of bedreigd voelen.
  3. Stel duidelijke basisregels over wat ze online wel en niet mogen en leg uit waaróm. Hou die regels nog eens tegen het licht als de kinderen ouder worden.
  4. Gebruik software voor ouderlijk toezicht om een kader te vormen voor wat acceptabel is: hoeveel tijd brengen ze online door? Tot hoe laat? Welke content moet worden geblokkeerd en welke activiteiten (chatrooms, forums en dergelijke)? Er kunnen filters worden geconfigureerd op basis van verschillende gebruikersprofielen, zodat je de filters kunt aanpassen aan kinderen van verschillende leeftijden.
  5. Vergeet niet om gebruik te maken van de mogelijkheden die de internetprovider, de telefoonprovider en de fabrikant van het apparaat je bieden. De meeste telefoons kunnen bijvoorbeeld zo worden ingesteld dat er geen in-app-aankopen mogelijk zijn, wat forse rekeningen kan voorkomen.
  6. Bescherm de computer met internet-security-software. Goede beveiligingssoftware beschikt doorgaans over een module voor ouderlijk toezicht, waarmee je als ouder een beschermende barrière rond je kinderen kunt optrekken en de risico’s online vermindert.
  7. Ook de smartphones en tablets van je kinderen zijn geavanceerde computers. De meeste mobiele apparaten worden geleverd met ouderlijk toezicht en providers van beveiligingssoftware hebben apps voor het filteren van ongepaste content, afzenders van ongewenste SMS-berichten en dergelijke.
  8. Op internet staan veel bruikbare adviezen, bijvoorbeeld op de website van Safer Internet Day (http://www.saferinternet.org/safer-internet-day).