Nieuwe coalitie moet e-mailverkeer veiliger maken

phishing2

Het bedrijfsleven, brancheorganisaties en de Nederlandse overheid gaan samen misbruik zoals phishing en het ‘afluisteren’ van e-mail aanpakken. Hiervoor is de ‘Veilige E-mail Coalitie’ opgericht met steun van het ministerie van Economische Zaken.

Dit is bekend gemaakt tijdens het symposium van het Forum Standaardisatie. De deelnemers gaan binnen hun organisaties aan de slag met het doorvoeren van maatregelen die de beveiliging van e-mailverkeer verbeteren. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van gezamenlijk vastgestelde standaarden. Door deze standaarden te omarmen moet zowel phishing als het ‘afluisteren’ van e-mail tegen worden gegaan. Daarnaast willen de partijen onderling kennis delen en technologieën promoten om het gebruik van e-mailbeveiliging te versnellen.

Deelnemers

De volgende partijen nemen deel aan de coalitie: PostNL, KPN, Betaalvereniging Nederland, DDMA, Thuiswinkel.org, VNO-NCW, MKB-Nederland, Stichting Zeker-OnLine, Dutch Datacenter Association, Stichting DINL, XS4ALL, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Rijks-CIO), Fraudehelpdesk, Nederland ICT en de Belastingdienst. De betrokken partijen nodigen andere bedrijven en overheden uit zich aan te sluiten bij de coalitie en gebruik te maken van de kennis die hier beschikbaar is.

Marcel Krom, CIO bij PostNL: “We zijn zelf vergevorderd met de implementatie van de moderne e-mailbeveiligingsstandaarden. Maar we realiseren ons dat alle partijen in het mail-ecosysteem mee moeten doen om het echt te laten werken. Daarom sluiten we graag aan bij de coalitie.”

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt