AIVD bezorgd over groeiende aantal cyberaanvallen uit Rusland, China en Iran

Cyberspionage (bron: FreeImages.com/St. Mattox)

De Algemene inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) maakt zich grote zorgen over het groeiend aantal cyberaanvallen door landen als Rusland, China en Iran. In de laatste helft van 2016 zijn vanuit deze landen honderden cyberaanvallen uitgevoerd op Nederlandse overheidsinstellingen en bedrijven.

Dit zegt hoofd van de AIVD Rob Bertholee in een interview met EenVandaag. “Meerdere aanvallen, alleen al in het laatste half jaar hebben we enkele honderden pogingen gezien om bij iemand in de email te komen, om bij een bedrijf in de bedrijfsgegevens te komen. Het is een wedstrijd om er bovenop te blijven zitten”, legt Bertholee uit.

Geheime overheidsdocumenten buitmaken

Ook overheidsinstellingen zijn regelmatig doelwit. Met dergelijke aanvallen zou Rusland toegang willen krijgen tot geheime documenten van de Nederlandse regering. “Dan praat je over verslagen uit de boezem van de regering, beraadslagingen in een overheidsinstelling. Ik vind dat een gevaar voor onze democratie. Het gevaar is tweeledig: het gevaar is dat zij zich bemoeien en beïnvloeden hoe ons parlement zou kunnen werken, of hoe onze overheid beslissingen neemt. Dat is de ene kant. De tweede kant is dat zij bedrijfsgeheimen, economische geheimen weghalen en daarmee het economisch verdienvermogen van het Nederlandse bedrijfsleven aantasten.”

Vooral Rusland zit achter de aanvallen, stelt Bertholee. Het hoofd van de AIVD noemt het echter zinloos stappen te ondernemen tegen het land, aangezien dergelijke aanvallen lastig bewezen kunnen worden.

One Response to AIVD bezorgd over groeiende aantal cyberaanvallen uit Rusland, China en Iran

  1. […] gaf aan dat Nederlandse overheidsdiensten in toenemende mate doelwit zijn van cyberaanvallen, die voornamelijk afkomstig zijn uit Rusland, China en Iran. De aanvallers zouden vooral op zoek zijn naar verslagen van de Nederlandse regering en […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.