Certificaat- en sleutelproblemen verstoren beschikbaar van kritische online diensten

encryptie

De beschikbaarheid van kritische online services wordt steeds vaker verstoord door certificaat- en sleutelproblemen. 79% van de IT-professionals geeft aan in 2016 met tenminste één storing te maken te hebben gehad die is veroorzaakt door een certificaat.

Dit blijkt uit onderzoek van Dimensional Research en Venafi onder 505 IT-professionals in Europa en de Verenigde Staten over de frequentie, omvang en oorzaken van alle storingen. De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn:

  • 79% heeft in 2016 minstens één storing ervaren veroorzaakt door een certificaat
  • Bij 38% waren dat er in 2016 meer dan 6
  • 4% heeft in 2016 meer dan 100 certificaat gerelateerde storingen meegemaakt
  • 64% van de organisaties kon niet binnen 6 uur op certificaat gerelateerde storingen reageren

Snelgroeiend gebruik encryptie

Als gevolg van het snelgroeiend gebruik van encryptie hebben vooral middelgrote tot grote bedrijven steeds meer moeite om alle certificaten en encryptiesleutels goed beveiligd te managen. De twee belangrijkste oorzaken van het toenemend aantal certificaat gerelateerde storingen zijn de explosieve groei van IP-apparatuur in bedrijfsnetwerken en de invoering van DevOps en Fast IT ontwikkelingen.

Veel organisaties hebben onvoldoende inzicht in het certificaatgebruik. Uit informatie van Venafi’s klanten blijkt zij gemiddeld 16.500 onbekende certificaten en sleutels gebruiken. Uit het onderzoek van Dimensional Research blijkt dat veel organisaties daar te weinig controle over hebben en tevens geen geautomatiseerde processen voor het vervangen van certificaten als ze verlopen, of worden gehackt:

  • 65% heeft nog geen centrale managementoplossing voor alle gebruikte certificaten en sleutels
  • 65% van alle organisaties die wel zo’n centrale oplossing heeft, vertrouwt daarbij op de beveiliging van hun Certificate Authorities (CA’s), wat het inzicht in de uitgifte ervan belemmert

Identiteit- en toegangscontrole

“Digitale certificaten en encryptiesleutels vormen de basis voor identiteit- en toegangscontrole door machines, net als gebruikersnamen en wachtwoorden voor mensen”, zegt Kevin Bocek, vice president security strategy & threath intelligence van Venafi. “Omdat certificaten de veilige communicatie tussen alle apparatuur regelen, vormen ze een ondergewaardeerd onderdeel van het digitale ecosysteem van elke organisatie en daardoor de totale digitale wereldeconomie. Wanneer ze onverwacht verlopen kunnen kritische services onbereikbaar worden. Helaas hebben de meeste organisaties nog steeds niet het benodigde inzicht en tools om deze cybersecurityfundering effectief te managen.”

“Het goede nieuws is dat de meeste certificaat gerelateerde storingen goed voorspelbaar zijn, alleen moet men dan wel de scope en schaalgrootte van het potentiële probleem begrijpen”, vervolgt Bocek. “Naarmate we meer cloud services, IoT-apparatuur en DevOps automatisering gaan gebruiken, blijft het gebruik van certificaten explosief groeien. Die ontwikkeling is alleen te beheersen als organisaties de uitgifte, levenscyclus en vervanging van certificaten en sleutels geautomatiseerd gaan managen. Het negeren daarvan brengt de beschikbaarheid van kritische services in gevaar en vergroot de cybersecurityrisico’s.”

Meer over
Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1