Duitse aanklacht tegen WhatsApp wegens datadeling met Facebook

WhatsApp is in Duitsland aangeklaagd wegens het delen van data met Facebook. De Duitse consumentenbond Verbraucherzentrale Bundesverband (VZBZ) stelt dat WhatsApp hiermee de wet overtreedt. De VZBZ eist daarom dat WhatsApp alle data die tot nu toe is gedeeld door WhatsApp met moederbedrijf Facebook wordt vernietigd.

WhatsAppBij de overname van WhatsApp gaf Facebook aan dat het technisch niet mogelijk was gegevens van gebruikers van beide diensten te combineren. Vorige jaar wijzigde WhatsApp echter zijn privacybeleid om deze datadeling toch mogelijk te maken. Hierbij kondigde het bedrijf aan gebruikers dertig dagen de tijd te geven de optie uit te schakelen. Na deze periode zouden gegevens van gebruikers worden gebruikt voor advertenties en vriendschapssuggesties op Facebook.

De VZBZ stelt dat deze werkwijze niet aanvaardbaar is. De organisatie stelt dat een opt-out in dit geval onvoldoende is en gebruikers expliciet om toestemming gevraagd moet worden. Ook eist de consumentenbond dat het delen van data in de toekomst volledig aan banden wordt gelegd en alle data die tot nu toe tussen WhatsApp en Facebook is gedeeld wordt verwijderd. Vooral het feit dat telefoonnummers worden gedeeld met Facebook stoot de VZBZ tegen de borst. In november kondigde Facebook overigens al aan de datadeling in de Europese Unie stop te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.