Donald Trump tekent Executive Order die Privacy Shield in gevaar kan brengen

usa-flag-thomas-ricks

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een Executive Order getekend die de Privacy Shield overeenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Verenigde Staten (VS) mogelijk in gevaar brengt. De Executive Order perkt de privacyrechten van individuen die geen Amerikaans staatsburger zijn in.

Het gaat om de Executive Order: Enhancing Public Safety in the Interior of the United States, die door Trump inmiddels is ondertekend. Het document is gericht op illegale immigranten in de VS. De Executive Order bevat echter ook een clausule die impact kan hebben op Europese burgers. Deze clausule stelt dat privacyrechten die zijn opgenomen in de Amerikaanse wet niet langer gelden voor mensen die geen burger zijn van de VS of hier niet legaal wonen.

Privacy Shield

De Privacy Shield is voor veel digitale bedrijven van groot belang. Het akkoord geeft deze bedrijven de mogelijkheid persoonsgegevens van Europese burgers op te slaan in Amerikaanse datacenters, zonder dat zij hiermee de wet overtreden. De Privacy Shield is bedoeld om de privacy van Europeanen in dit geval te waarborgen.

De clausule in de nieuwe Executive Order stelt overheidsdiensten in staat de rechten die in de Privacy Act staan beschreven af te nemen van mensen die geen Amerikaans staatsburger zijn en niet legaal in de Verenigde Staten verblijven. Wel wordt hierbij als voorwaarde gesteld dat de diensten hierbij ‘binnen de regels van de toepasbare wet’ moeten blijven.

Reactie Europese Commissie

De Europese Commissie laat in een reactie weten dat de Privacy Act nooit databescherming heeft geboden aan Europeanen. Dit was volgens de commissie dan ook de aanleiding de EU-US Privacy Shield af te sluiten om de privacy van Europeanen te waarborgen. Daarnaast treedt op 1 februari de EU-US Umbrella Agreement in werking. Deze overeenkomst is gebaseerd op een wet die de voormalige Amerikaanse president Barack Obama tekende om de privacyrechten die in de US Privacy Act staan omschreven ook voor Europeanen te laten gelden. Zo kunnen Europeanen volgens deze wet naar een Amerikaanse rechtbank stappen indien zij van mening zijn dat hun privacy is geschonden.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.