Ripper.cc waarschuwt cybercriminelen voor fraudeurs en oplichters

Niet alleen legitieme gebruikers, maar ook cybercriminelen hebben last van oplichters en fraudeurs. De website Ripper.cc waarschuwt cybercriminelen daarom voor oplichters die bijvoorbeeld incorrecte of gebruikte creditcardgegevens te koop aan bieden, valse inloggegevens verkopen of cybercrimetools aanbieden zonder deze daadwerkelijk te leveren.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Digital Shadows. Al langer zijn er initiatieven actief die cybercriminelen helpen oplichters te identificeren en hen hiermee beschermen tegen fraude. Zo wijst Digital Shadows op Kidala.info, een Russische website met hetzelfde doel die sinds 2005 actief is. Ripper.cc is echter een stuk geavanceerder, stellen de onderzoekers.

Extensies voor webbrowsers

Zo wijst het beveiligingsbedrijf onder andere op de geavanceerde interface van deze website. Daarnaast is zowel een Firefox als Chrome extensie beschikbaar die automatisch zoekt naar oplichters en fraudeurs. Gebruikers kunnen via de plugin direct het profiel van de oplichter op Ripper.cc opvragen om meer informatie te verkrijgen.

Daarnaast wijst Digital Shadows op het team achter Ripper.cc, waarin onder andere beheerders van vier bekende ondergrondse fora actief zijn. Door bekende namen uit de hackerswereld bij het project te betrekken zouden de makers van Ripper.cc bewust hebben geprobeerd hun website een betrouwbaar karakter te geven. Ripper.cc is gratis beschikbaar. De makers van de dienst lijken uitsluitend inkomsten te genereren met behulp van advertenties.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.