Systemen van vier Britse ziekenhuizen getroffen door virusuitbraak

malware

Verschillende ziekenhuizen van het Britse Barts Health zijn vrijdag 13 januari getroffen door een virusuitbraak. In tegenstelling tot veel andere ziekenhuizen die recentelijk zijn getroffen door virussen gaat het in dit geval niet om ransomware, maar om een trojan horse.

Regelmatig verschijnen er berichten over ziekenhuizen die slachtoffer worden van computervirussen. In veel gevallen gaat het om ransomware, een vorm van kwaadaardige software die systemen en/of data in gijzeling neemt en hierdoor ontoegankelijk maakt. Barts Health benadrukt dat de vier ziekenhuizen die nu zijn getroffen niet zijn besmet met ransomware, maar met een trojan horse. De getroffen organisatie benadrukt dat patiëntdata niet door het virus is getroffen.

De virusuitbraak is inmiddels onder controle, meldt de organisatie. Alle belangrijke systemen van het ziekenhuis functioneren weer naar behoren. Wel verwacht Barts Health enige tijd nodig te hebben om de achterstand die door de virusuitbraak is ontstaan weg te werken.

Meer over
Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.