Nederlandse politie pakt cybercrime aan met tien nieuwe cyberteams

Erik Akerboom, korpschef van de Nederlandse politie (bron: Politie.nl)

De Nederlandse politie richt een tiental nieuwe teams op die zich specifiek gaan richten op de aanpak van cybercriminaliteit. Hiermee krijgt de politie de beschikking over de expertise die nodig is de verschuivende focus van criminaliteit naar fraude en cybercriminaliteit aan te kunnen pakken.

Dit zegt korpschef Erik Akerboom in een interview met NU.nl. In elke regionale eenheid wordt een team opgericht dat de bestrijding van cybercriminaliteit in de brede zin als hoofdtaak heeft. Hierbij ligt de nadruk niet alleen op het opsporen van cybercriminelen, maar ook op preventie en het signaleren van dreigingen. In een aantal regio’s zijn de teams al actief.

Digitale experts

De teams bestaan uit minimaal tien rechercheurs, die al langer in dienst zijn bij de politie. Zij worden ondersteund door digitale experts die beschikken over specifieke IT-kennis. Dit jaar moeten honderd digitale experts in dienst treden bij de politie, waarna dit aantal in 2018 moet verdubbelen.

“Mijn ambitie is om reguliere en veel voorkomende cybercrime aan te laten pakken door regionale eenheden. De cyberteams worden de aanjagers van de aanpak van cybercrime in de eenheden”, aldus Akerboom in het interview. “Mijn ambitie is om reguliere en veel voorkomende cybercrime aan te laten pakken door regionale eenheden. De cyberteams worden de aanjagers van de aanpak van cybercrime in de eenheden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.