Journalisten breken in op social media-accounts van Nederlandse politici

Een hacker (bron: FreeImages.com/Simon Stratford)

Social media-accounts van verschillende Nederlandse politici zijn gehackt met behulp van uitgelekte wachtwoorden die de politici bij andere websites gebruikten. Doordat deze wachtwoorden niet zijn gewijzigd door de politici kon RTL Nieuws hiermee inloggen op de social media-accounts.

Journalisten Daniel Verlaan en Siebe Sietsema van RTL Nieuws wisten binnen te dringen in ondere andere het Twitter-account van SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij en het LinkedIn-account van CDA-Kamerlid Pieter Omzigt. Op het account van Van der Staaij plaatsten zij zelfs een eigen bericht. Daarnaast konden de journalisten inloggen op de Facebook-accounts van een aantal niet nader genoemde politici.

Interessante doelwitten

Zowel Van der Staaij als Omzigt zijn volgens RTL Nieuws interessante doelwitten voor buitenlandse aanvallers. Zo is Van der Staaij lid van de zogeheten ‘Commissie Stiekem’. Binnen deze commissie worden staatsgeheimen gedeeld. Omzigt is betrokken bij het MH17-dossier en actief in de Raad van Europa.

De journalisten hebben ingelogd op de social media-accounts van de politici met behulp van inloggegevens die uitlekte door datalekken bij onder andere LinkedIn, Dropbox en Adobe. Bij deze datalekken zijn e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden op straat komen te liggen. RTL Nieuws is erin geslaagd de wachtwoorden van Van der Staaij en Omzigt te ontsleutelen, waarna deze gebruikt konden worden om in te loggen op hun social media-accounts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.