E-mailaccounts van ECB-directeur Draghi en Italiaanse premier Renzi gekraakt

Handboeien

Een Italiaanse broer en zus zijn gearresteerd op verdenking van het hacken van e-mailaccounts van duizenden personen. Het tweetal zou onder andere hebben ingebroken op e-mailaccounts van de directeur van de Europese Bank Mario Draghi en de voormalig Italiaanse premier Matteo Renzi.

Dit meldt onder andere persbureau Reuters. Het tweetal zou met behulp van de malware ‘EyePyramid’ toegang hebben weten te krijgen tot computers van een fors aantal slachtoffers. Daarnaast zou het tweetal toegang hebben gehad tot zo’n 20.000 e-mailaccounts van slachtoffers, waaronder accounts van prominente personen. Het gaat hierbij onder andere om Mario Draghi en Matteo Renzi, maar ook om meerdere andere Italiaanse politici, de Italiaanse kardinaal Gianfranco Ravasi en ambtenaren van de Italiaanse belastingdienst.

Handel met voorkennis

De broer en zus zouden vooral op zoek zijn geweest naar informatie die hen in staat stelden met voorkennis te handelen op de aandelenbeurs. Welke data zij precies hebben verzameld is niet duidelijk. Bij de arrestatie zijn servers in Rome in beslag genomen, die nog worden onderzocht. Daarnaast heeft de FBI servers in beslag genomen in datacenters in Prior Lake in de Amerikaanse staat Minnesota en Salt Lake City in Utah. Deze servers worden voor onderzoek overhandigd aan de Italiaanse autoriteiten.

Het onderzoek naar de praktijken van de broer en zus is gestart nadat een security onderzoeker in april 2016 een e-mail ontving die afkomstig leek te zijn van een advocaat, maar in werkelijkheid malware bleek te bevatten. Deze onderzoeker is met deze e-mail naar de politie gestapt, waarna de zaak acht maanden lang is onderzocht. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de arrestatie van de broer en zus. De aanvalscampagne van het tweetal zou sinds 2010 actief zijn geweest.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.