‘Cobalt groep zit achter aanvallen op geldautomaten in zowel Europa als Taiwan’

pinautomaat-eu

In zowel Europa als Taiwan zijn in 2016 een flink aantal geldautomaten aangevallen met malware. Vermoedelijk ziet één groep achter deze reeks aanvallen: een cybercrimegroepering die ‘Cobalt’ wordt genoemd.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Group-IB aan persbureau Reuters. De groep zou malware genaamd ‘ATM spitter’ inzetten om geldautomaten aan te vallen. Met behulp van deze malware zijn geldautomaten in zowel Armenië, Bulgarije, Estland, Georgië, Groot-Britannië, Kirgizië, Polen, Spanje, Rusland en Wit-Rusland aangevallen. Ook geldautomaten in Nederland zijn aangevallen met behulp van ATM spitter.

Geldautomaten van First Commercial Bank

De werkwijze die hierbij gehanteerd is zou overeenkomen met aanvallen op Taiwanese geldautomaten van de First Commercial Bank in juli 2016. De Taiwanese overheid brengt in totaal 22 individuen in verband met deze reeks aanvallen. Een Let, Roemeen en Moldaviër zijn in juli 2016 opgepakt in Taiwan op verdenking van het legen van geldautomaten met behulp van ATM spitter.

Group-IB bracht eerder al een analyse van de Cobalt groep naar buiten. Nu brengt het beveiligingsbedrijf de groep ook in verband met de aanvallen in Taiwan. Taiwanese opsporingsinstanties geven overigens tegenover Reuters aan niet op de hoogte te zijn van banden tussen Cobalt en de aanvallers achter de aanvallen op de First Commercial Bank. “Wel kunnen we zeggen dat de personen achter deze aanval erg goed zijn”, meldt een Taiwanese onderzoeker die betrokken is bij de zaak aan Reuters. De onderzoeker wil anoniem blijven, aangezien hij officieel niet met de pers mag praten.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.