Amerikaanse overheid neemt sancties tegen Rusland na cyberaanvallen op Democratische Partij

usa-flag-thomas-ricks

De Amerikaanse overheid neemt sancties tegen Rusland. De sancties zijn een vergelding voor de cyberaanvallen waarmee het land volgens Amerikaanse inlichtingendienst de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben willen beïnvloeden.

In totaal worden 35 Russische diplomaten de Verenigde Staten (VS) uitgezet. Zij moeten het land binnen 72 uur verlaten. Daarnaast krijgen vier Russische overheidsfunctionarissen sancties opgelegd. Zij mogen niet langer naar de VS reizen en eventuele bezittingen in de VS worden bevroren. Daarnaast worden enkele Russische bedrijven in de ban gegaan en worden een aantal kantoorpanden in de VS die door Rusland worden gebruikt gesloten.

Cyberaanvallen op Democratische Partij

Het zijn de eerste zichtbare maatregelen die de VS neemt na de cyberaanvallen op de Democratische Partij en het e-mailaccount van de campagnevoorzitter van Hillary Clinton. Amerikaanse inlichtingendiensten stellen dat Russische hackers achter deze aanvallen zitten. Met de aanvallen zou Rusland de Republikeinse presidentskandidaat Trump hebben willen helpen de presidentsverkiezingen te winnen. Of de aanvallen hier daadwerkelijk aan hebben bijgedragen is overigens niet duidelijk.

Trump heeft zich al meerdere malen uitgelaten over de vermeende cyberaanvallen door de Russen. Trump noemde de beschuldigingen tegen Rusland ‘belachelijk’. Zodra Trump is beëdigd als president heeft hij de mogelijkheid de sancties terug te draaien.

Lees ook
Ernstige kwetsbaarheid in Ivanti Endpoint Manager Mobile (MobileIron Core)

Ernstige kwetsbaarheid in Ivanti Endpoint Manager Mobile (MobileIron Core)

Softwarebedrijf Ivanti heeft beveiligingsupdates uitgebracht voor een ernstige kwetsbaarheid in Ivanti Endpoint Manager Mobile (EPMM), dat vroeger bekend stond als MobileIron Core. De kwetsbaarheid, aangeduid als CVE-2023-35078, wordt actief misbruikt en krijgt een CVSS-score van 10. Dit houdt in dat het om een zeer kritieke kwetsbaarheid gaat. He1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

DTC waarschuwde bedrijven al 35.000 keer voor cyberdreigingen

DTC waarschuwde bedrijven al 35.000 keer voor cyberdreigingen

Het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van EZK, heeft sinds juni 2021 ruim 35.000 keer bedrijven proactief gewaarschuwd voor een ernstige bedrijfsspecifieke digitale dreiging of kwetsbaarheid. In de zomer van 2022 stond de teller nog op ruim 1.700 notificaties.