Amerikaanse overheid neemt sancties tegen Rusland na cyberaanvallen op Democratische Partij

De Verenigde Staten (bron: FreeImages.com/Thomas Ricks)

De Amerikaanse overheid neemt sancties tegen Rusland. De sancties zijn een vergelding voor de cyberaanvallen waarmee het land volgens Amerikaanse inlichtingendienst de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben willen beïnvloeden.

In totaal worden 35 Russische diplomaten de Verenigde Staten (VS) uitgezet. Zij moeten het land binnen 72 uur verlaten. Daarnaast krijgen vier Russische overheidsfunctionarissen sancties opgelegd. Zij mogen niet langer naar de VS reizen en eventuele bezittingen in de VS worden bevroren. Daarnaast worden enkele Russische bedrijven in de ban gegaan en worden een aantal kantoorpanden in de VS die door Rusland worden gebruikt gesloten.

Cyberaanvallen op Democratische Partij

Het zijn de eerste zichtbare maatregelen die de VS neemt na de cyberaanvallen op de Democratische Partij en het e-mailaccount van de campagnevoorzitter van Hillary Clinton. Amerikaanse inlichtingendiensten stellen dat Russische hackers achter deze aanvallen zitten. Met de aanvallen zou Rusland de Republikeinse presidentskandidaat Trump hebben willen helpen de presidentsverkiezingen te winnen. Of de aanvallen hier daadwerkelijk aan hebben bijgedragen is overigens niet duidelijk.

Trump heeft zich al meerdere malen uitgelaten over de vermeende cyberaanvallen door de Russen. Trump noemde de beschuldigingen tegen Rusland ‘belachelijk’. Zodra Trump is beëdigd als president heeft hij de mogelijkheid de sancties terug te draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *