Nieuw ontdekte malware voor geldautomaten blijkt sinds oktober 2014 actief

pinautomaat-eu

Malware bevat steeds vaker uiteenlopende functionaliteiten, waardoor de kwaadaardige software kan worden gebruikt om uiteenlopende doelen aan te vallen. De nieuwe malware Alice breekt echter met deze trend en lijkt ontworpen te zijn voor één specifiek doel: het leeghalen van pinautomaten.

Dit meldt Trend Micro, dat Alice heeft onderzocht. De malware is volgens het beveiligingsbedrijf in oktober 2014 gecompileerd. Desondanks werd de malware in november 2016, toen deze werd ontdekt door Trend Micro, nog steeds niet gedetecteerd door Virus Total. Vermoedelijk is de malware dan ook sinds oktober 2014 onopgemerkt actief geweest. Het is onduidelijk welke banken slachtoffer zijn geworden van Alice.

Fysieke toegang is noodzakelijk

De malware kan geldautomaten van verschillende fabrikanten infecteren. De functionaliteiten van de kwaadaardige software zijn zeer beperkt. Zo kan de malware alleen op geldautomaten worden geïnstalleerd via een USB-stick of CD-rom. Dit betekent in de praktijk dat aanvallers een geldautomaat fysiek moeten openbreken om de malware op het systeem te krijgen.

Daarnaast is de malware alleen geschikt om de hardware te manipuleren die wordt gebruikt om de automaten geld uit te laten geven. Zo blijft de pinpad van geldautomaten buiten schot. Trend Micro stelt dat aanvallers dan ook een extern toetsenbord aan de machine moeten koppelen om de malware te kunnen aansturen. Aanvallers moeten via dit toetsenbord een specifieke viercijferige pincode invoeren, waarna een soort beheerdersconsole wordt getoond. Via dit console kan precies worden nagegaan hoeveel geld aanwezig is in welke cassettes van de machine.

Het authentificatiescherm van de malware Alice (bron: Trend Micro)

Cassettes legen

Door vervolgens een nummer van een specifieke cassette in te voeren kan de geldautomaten worden gedwongen de volledige inhoud van deze cassette af te geven. Trend Micro merkt op dat voorheen het opblazen van een geldautomaat de enige mogelijkheid was om geld uit de cassettes in het apparaat te halen. Alice maakt het echter mogelijk dergelijke drastische maatregelen te omzeilen en de machine softwarematig opdracht te geven het geld af te geven aan de aanvallers.

Meer over
Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames