AP: ‘Patiëntenportalen van ziekenhuizen moeten beter beveiligd worden'

zorg

Ziekenhuizen schieten vaak tekort in de beveiliging van patiëntenportalen. Dit terwijl via patiënten via de portalen allerlei (medische) gegevens kunnen inzien. Ziekenhuizen moeten de beveiliging van de portalen dan ook verbeteren.

Dit schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een brief gericht aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De brief is opgesteld naar aanleiding van onderzoek van Nictiz, waaruit blijkt dat een aanzienlijk aantal patiëntenportalen geen gebruik maakt van de vereiste tweefactorauthentificatie.

Tweefactorauthentificatie

Ziekenhuizen die patiënten online toegang willen geven tot gegevens die onder het medische beroepsgeheim vallen moeten controleren of degene die wil inloggen daadwerkelijk de patiënt is. De AP stelt dat ziekenhuizen daarom gebruik moeten maken van tweefactorauthentificatie. Hierbij ontvangen gebruikers een sms-code of een token waarmee zij hun identiteit kunnen aantonen.

De NVZ gaat ziekenhuizen in 2017 stimuleren een patiëntenportaal in te richten en biedt daarbij ondersteuning en handreikingen. De AP stuurt de brief daarom aan de NVZ en wijst de organisatie erop dat ziekenhuizen de toegang tot een patiëntenportaal betrouwbaar moeten inrichten. De AP gaat er vanuit dat de ziekenhuizen die nog niet in overeenstemming met de eisen uit de Wet bescherming persoonsgegevens handelen snel zullen overstappen op tweefactorauthentificatie. De toezichthouder kondigt aan maatregelen te zullen nemen tegen ziekenhuizen die dit niet doen.

Meer over
Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1