Elektronische handtekening vergroot security enorm

Niets veiliger dan een handtekening, toch? Het bedrijfsleven vertrouwt al duizenden jaren op de krabbel. Maar met de wens om papierloos te werken, komt dit oeroude gebruik in het geding. Wacom ontwikkelt daarom hardware om elektronische handtekeningen te zetten die ook nog eens veiliger zijn. “Dit is kansrijk. Het is veiliger en de Europese standaard voor dergelijke handtekeningen is al bepaald. Niets staat een doorbraak nog in de weg.”

Wacom_press_photo_endurance_test_STU-530_615x410-300x200 Oorspronkelijk komt Wacom uit Japan en de naam is niet zomaar verzonnen: ‘Wa’ betekent ‘harmonie’, en ‘com’ staat voor ‘computer’. Volgens Thomas Kaeb, Senior Salesmanager van het bedrijf, staat Wacom voor de verbinding tussen mens en machine. Het bedrijf richt zich op de creatieve sector en op oplossingen zoals de elektronische handtekening en het beveiligen van medische dossiers. “Wacom is ontstaan in 1983. Computers werden toen ook al bestuurd met een muis en dat is voor bijvoorbeeld kunstenaars heel lastig. Ons doel was het ontwikkelen van een digitale pen, voorzien van ergonomie vergelijkbaar met een pen die op papier tekent.”

Hoewel het bedrijf vanwege haar verfijnde producten een goede naam heeft onder kunstenaars en creatievelingen, zorgde de Duitse Sparkasse in 2007 voor een revolutie binnen het bedrijf. De bank zocht naar een manier om documenten digitaal te ondertekenen en vroeg Wacom om een oplossing. Zo moest ook het gebruik van papier worden teruggedrongen.

Kaeb: “Nu steeds meer ondernemingen kantoren sluiten, neemt de vraag naar elektronische handtekeningen toe. Banken en telecombedrijven hebben veel meer digitaal contact met hun klanten dan tien jaar geleden. Op afstand een contract kunnen ondertekenen wordt steeds belangrijker.”

“De vinding is niet zozeer een internettechnologie”, vindt Kaeb. Het veiligheidsaspect is het belangrijkste voor de onderneming. De hardware bestaat uit een tablet en een pen. Op de tablet verschijnt het complete document dat getekend dient te worden en de gebruiker tekent op de aangegeven plek in het document. Ook het paraferen van pagina’s is eenvoudig te doen op deze manier. De tablet wordt via usb aangesloten op een computer en kan dus op allerlei apparaten worden aangesloten, zonder dat er gebruik hoeft te worden gemaakt van wifi of andere draadloze verbindingen. “Er zitten geen batterijen in de tablet en de pen. De twee werken samen dankzij een elektromagnetisch veld; de pen werkt zodra hij in de buurt komt van de tablet.”

Nieuwe standaard

  • Wacom-Thomas-Kaeb-1343_410x615-200x300 Thomas Kaeb
  • Waar een winkelier twee seconden meewarig kijkt of de handtekening op het bonnetje enigszins overeenkomt met die op de creditcard, heeft de gebruiker van een elektronische handtekening meer wapens in handen om te scannen op misbruik. Voor de computer is de handtekening namelijk veel meer dan een krabbel. “Tijdens het tekenen op een scherm verandert een handtekening in een algoritme”, vertelt Kaeb. “Iedere handtekening is uniek en de computer legt dat feilloos vast. De volgorde van schrijven, de snelheid en de druk op het scherm worden vastgelegd. Een handtekening ziet er bij veel mensen niet iedere keer als er getekend wordt hetzelfde uit, maar deze onderliggende informatie is altijd identiek. Die kan niet zomaar vervalst worden. Bij digitale geschreven handtekeningen vangen we naast de statische afbeelding ook biometrische data. Deze biometrische data is te herleiden tot één persoon.”

Vanuit de regulering wordt ook meer en meer meegedacht over de veiligheid. Afgelopen jaar nam de Europese Unie nieuwe standaarden aan, waarbij een elektronische handtekening nu in alle aangesloten landen eenzelfde geldigheid heeft. Er kan getekend worden op drie niveaus: basic, advanced en qualified. Hoe hoger het niveau, hoe beter de beveiliging. De basic handtekening is bedoeld voor alledaagse handtekeningen, voor een advanced handtekening zijn achterliggende certificaten benodigd, zoals een Public Key Infrastructure (PKI) sleutel. De qualified handtekening is direct gekoppeld aan de ID van een persoon.

De markt is er klaar voor

“De markt voor dergelijke veilige handtekeningen staat aan de vooravond van een flinke groei”, denkt Kaeb. “De markt is booming. Tien jaar geleden was dit echt iets nieuws, nu begint de belofte ervan te landen. Organisaties zien in dat hun efficiency omhoog gaat en dat ze kans krijgen om echt papierloos te werken. De nieuwe Europese standaard helpt ook enorm voor de acceptatie.”

De (post)bezorging is momenteel de markt waar de elektronische handtekening het meest zichtbaar is. Bezorgers hebben vaak een kastje, waarop de ontvanger een krabbel voor ontvangst kan zetten. “Een mooie toepassing, maar voor het imago van de markt is het niet het meest ideale voorbeeld”, vindt Kaeb. “De hardware die over het algemeen gebruikt wordt, is al wat ouder. De pennen en het scherm werken vaak niet heel goed, waardoor handtekeningen vaak lijken op een enkele kras. De geldigheid van de handtekening is niet zeer hoog. Het heeft uiteraard wel waarde, want het postbedrijf heeft bewijs dat iemand het pakket heeft aangenomen. Maar als het bedrijf vervolgens wil weten wie diegene is, dan wordt het lastiger.”

Meer kantoren sluiten

De echte groei zit volgens Kaeb in de dienstverlening, de markt waarin Wacom begon. Enerzijds willen organisaties inderdaad werken met minder papier en anderzijds vergemakkelijkt de handtekening het werk van dienstverleners. Steeds meer banken en energiemaatschappijen sluiten kantoren en stappen voor klantcontact over op bijvoorbeeld chat- en videoverkeer. De fysieke afwezigheid van de klant biedt daarbij kansen voor de digitale handtekening. Kaeb: “Bedrijven kunnen zich hiermee ook onderscheiden als vooroplopend, modern bedrijf, die hun concurrenten een stapje voor zijn. Maar de user experience zal uiteindelijk de doorslag geven of dit echt een groot succes gaat worden. Je kunt wel het meest veilige systeem ter wereld bouwen, maar als de gebruiker het niet lekker vindt werken, dan ben je nog nergens. De gebruiker staat bij ons centraal, want die is de belangrijkste schakel.”