Vermeend datalek kost gemeente Almelo 35.000 euro

data-freeimages-malkowitch

Het recente vermeende datalek bij de gemeente Almelo heeft in totaal zo’n 35.000 euro gekost. Dit terwijl het datalek uiteindelijk niet bleek te bestaan.

Dit meldt Tubantia. De gemeente Almelo sloeg in september alarm nadat de overtuiging bestond dat persoonsgegevens van 282 burgers waren gestolen via een datalek. Hierop werd een onderzoek ingesteld, dat vorige maand is afgerond. Uit het onderzoek blijkt dat er toch geen sprake was van een datalek.

35.000 euro

Ondanks dat de zaak met een sisser afloopt is deze niet zonder gevolgen. Het incident heeft de gemeente Almelo ongeveer 35.000 euro gekost. Zo werd onder andere Hoffman Bedrijfsrecherche ingeschakeld, die de betrokken medewerker heeft verhoord.

De gemeente stelt geleerd te hebben van het incident. Eén van de belangrijkste leermomenten is volgens wethouder Javier Cornelissen het feit dat collega-bestuurders van andere gemeenten eerder geïnformeerd moeten worden. Daarnaast is geconcludeerd dat logbestanden langer bewaard moeten blijven. Deze worden nu na enkele maanden verwijderd. “Dat heeft ons bij het onderzoek ook wel parten gespeeld”, zegt Anne-Marie Oost, Manager Informatisering en Automatisering bij de gemeente Almelo. Het langer bewaren van logbestanden biedt uitkomst, maar heeft wel financiële gevolgen.

Onregelmatigheden sneller opsporen

Daarnaast gaat de gemeenten het internetverkeer nauwlettender in de gaten houden. Hierdoor hoopt de gemeente onregelmatigheden sneller te kunnen opsporen.

Meer over
Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

Wat is de werkelijke ROI van e-mailbeveiligingssystemen?

Wat is de werkelijke ROI van e-mailbeveiligingssystemen?

Afgelopen jaar onderzocht Zivver hoe werknemers omgaan met de verschillende, vaak nieuwe, mogelijkheden om op afstand samen te werken en te communiceren. Het onderzoek ‘Freedom to Focus’ rapporteert dat meer dan 50% van de werknemers in de afgelopen twee jaar het aantal en het soort samenwerkingstools in hun bedrijf heeft zien toenemen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1