Europol en de Nederlandse politie treden op tegen jonge DDoS-ers

europol-ec3

34 mensen zijn opgepakt tijdens een gezamenlijke actie van Europol, de Nederlandse politie en andere Europese opsporingsinstanties gericht op jonge cybercriminelen die zich bezig houden met DDoS-aanvallen. Ook zijn 101 verdachten ondervraagd. Deze personen hebben een waarschuwing gekregen voor hun activiteiten.

De actie is gericht op jonge cybercriminelen, waarvan het merendeel jonger is dan 20. De gearresteerde verdachten worden ervan verdacht tegen betaling stressers en booters af te nemen, diensten waarmee DDoS-aanvallen kunnen worden opgezet tegen bijvoorbeeld websites en servers. Veel van deze jongeren zouden zich hiermee voor de lol bezig houden, maar overzien niet goed de consequenties van hun acties.

Ogenschijnlijk onschuldige activiteiten

“De hedendaagse generatie staat dichter bij technologie dan ooit te voren, wat de potentie heeft om de dreiging van cybercriminaliteit te versterken. Veel IT-enthousiasten raken op jonge leeftijd betrokken bij ogenschijnlijk onschuldige cybercriminelen activiteiten, en zijn zich niet bewust van de consequenties die dergelijke misdaden kunnen hebben. Het dialoog aangaan met deze jonge gebruikers om te voorkomen dat zij het criminele pad op gaan en hen helpen te begrijpen hoe zij hun vaardigheden op een meer constructieve wijze kunnen inzetten zou dan ook één van de belangrijkste prioriteiten van opsporingsinstanties moeten zijn”, aldus Steven Wilson, hoofd van Europol’s European Cybercrime Centre (EC3).

Europol waarschuwt dat de straffen op cybercriminaliteit fors kunnen zijn en daarnaast het toekomstperspectief van jongeren kunnen beschadigen. Ook wijst de Europese opsporingsinstanties op de vaardigheden en kennis van deze jongeren, die onder andere ingezet kan worden voor programmeren, cybersecurity en andere IT-gerelateerde vakgebieden waar veel vraag is naar vakbekwaam personeel.

Voorlichtingscampagne

Daarnaast is een voorlichtingscampagne gestart in alle deelnemende landen om het bewustzijn onder jongeren te vergroten over de risico’s van cybercrime. Meer informatie is hier te vinden.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.