Ransomware-slachtoffers krijgen gratis encryptiesleutel indien zij anderen besmetten

Een nieuwe vorm van ransomware geeft slachtoffers een keuze om de encryptiesleutel in handen te krijgen waarmee gegijzelde data weer toegankelijk te maken. Slachtoffer kunnen het geƫiste losgeld betalen, maar er ook voor kiezen twee andere slachtoffers te besmetten met de ransomware. Indien deze twee nieuwe slachtoffers tot betaling overgaan krijgt het originele slachtoffer zijn encryptiesleutel gratis.

Deze opmerkelijke werkwijze is ontdekt door MalwareHunterTeam. De ransomware wordt Popcorn Time genoemd, maar heeft niets te maken met de Popcorn Time applicatie die gebruikt kon worden om illegale content te streamen. MalwareHunterTeam spreekt van een unieke werkwijze die nog niet eerder is gehanteerd door ransomwaremakers. De cybercriminelen stellen een URL beschikbaar die door slachtoffers kan worden verstuurd naar andere mensen.

De keuze die de cybercriminelen achter Popcorn Time slachtoffers bieden (klik op de foto om deze te vergroten - bron foto: Bleeping Computer)

De keuze die de cybercriminelen achter Popcorn Time slachtoffers bieden (klik op de foto om deze te vergroten – bron foto: Bleeping Computer)

MalwareHunterTeam wijst erop dat de ransomware nog in ontwikkeling is. Zo is in de broncode van de malware onafgeronde code aangetroffen die doet vermoeden dat de makers werken aan een functie die automatisch alle gegijzelde data wist indien vier maal een verkeerde encryptiesleutel wordt ingevoerd. Meer informatie over de ransomware Popcorn Time is te vinden in een analyse van Bleeping Computer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *