Britse ziekenhuizen getroffen door ransomware

malware

Drie ziekenhuizen in het Britse Grimsby, Scunthorpe en Goole blijken in oktober te zijn getroffen door ransomware. Door de virusuitbraak op de IT-systemen van de ziekenhuizen moesten afspraken met patiënten vier dagen lang worden geannuleerd.

Dit meldt Northern Lincolnshire and Goole NHS Foundation Trust, waar alle getroffen ziekenhuizen onderdeel van zijn, in een verklaring tegenover V3. Al langer bestond het vermoeden dat de ziekenhuizen - het Diana, Princess of Wales Hospital, het Scunthorpe General Hospital en het Goole and District Hospital ziekenhuis - getroffen waren door ransomware. De virusuitbraak wordt nu door Northern Lincolnshire and Goole NHS Foundation Trust bevestigd.

Globe2 ransomware

IT-systemen van de ziekenhuizen zijn besmet geraakt met de Globe2 ransomware. Pam Clipson, directeur strategie en planning bij Northern Lincolnshire and Goole NHS Foundation Trust, zegt tegenover V3 dat de IT-afdeling van de organisatie nadat de ransomware was ontdekt direct actie heeft ondernomen om de impact hiervan te minimaliseren. Om de veiligheid van patiënten te kunnen garanderen zag de organisatie zich genoodzaakt afspraken met patiënten in zijn drie ziekenhuizen te annuleren. In totaal werden 2.800 afspraken geannuleerd.

Eerder ging het gerucht rond dat de IT-systemen besmet zijn geraakt met malware door een USB-stick die in een computer van één van de ziekenhuizen is gestoken. Clipson ontkent dit echter en stelt dat hier geen bewijs voor is. Hoe de systemen dan wel zijn geïnfecteerd laat Clipson in het midden.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp biedt nieuwe mogelijkheden waarmee klanten hun data beter kunnen beschermen en herstellen tegen bedreigingen door ransomware. NetApp is één van de eerste die kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) direct in de primaire storage van bedrijven integreert en zo ransomware in real-time bestrijdt. De cyberresiliency-oplossingen v1