Cybercriminelen vallen 900.000 routers van Deutsche Telekom aan

Een hacker (bron: FreeImages.com/Gabor Kalman)

Cybercriminelen hebben geprobeerd 900.000 routers van Deutsche Telekom met malware te besmetten. De problemen zijn inmiddels grotendeels opgelost.

Dit maakt de Duitse overheid Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik bekend. In het weekend van 26 en 27 november kregen ongeveer 900.000 klanten van Deutsche Telekom te maken met een storing, waardoor zij onder andere problemen hadden met bellen en internetten. In een reactie laat Deutsche Telekom weten dat het gaat om een cyberaanval waarbij gebruik is gemaakt van Mirai-malware, waarvan de broncode begin oktober online is gepubliceerd.

Update beschikbaar

De malware is door aanvallers verspreid door de routers aan te vallen via poorten die worden gebruikt om de routers op afstand te kunnen beheren. Via deze weg hebben de aanvallers de Mirai-malware op de routers weten te installeren, waarna deze offline gingen en onbereikbaar werden. Inmiddels heeft Deutsche Telekom een update vrijgegeven die de problemen verhelpt. Gebruikers kunnen deze update geautomatiseerd laten installeren door hun router handmatig dertig seconden uit te schakelen. Het is ook mogelijk de update handmatig te installeren.

In de onderstaande video geeft Thomas Tschersich, Senior Vice President Group Security Service bij Deutsche Telekom, een verklaring (in het Duits) over de aanval.

2 Responses to Cybercriminelen vallen 900.000 routers van Deutsche Telekom aan

  1. […] bekend verantwoordelijk te zijn voor een grootschalige internetstoring waarbij in november 2016 zo’n 900.000 routers van Deutsche Telekom werden getroffen. Door de aanval konden klanten van het bedrijf geen verbinding maken met […]

  2. […] van Londen is een 29-jarige Britse man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige cyberaanval op routers van Deutsche Telekom eind 2016. Door deze aanval hadden ruim een miljoen klanten van de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *