Minister Kamp had staatsgeheim document in persoonlijke Gmail-account

minister-kamp

Minister Kamp van Economische Zaken had een staatsgeheim document in zijn persoonlijke Gmail-account staan, meldt de minister aan de Tweede Kamer. Op dit privé mailadres ontving Kamp werkmails, wat in strijd is met de regels.

In mei werd bekend dat minister Kamp zijn persoonlijke Gmail-account voor werkgerelateerde doeleinden heeft gebruikt. Ondanks de ophef die hier over is ontstaan gaf Kamp in eerste instantie aan niet van plan te zijn het gebruik van dit Gmail-account te staken. Kamp liet weten dat het gebruik van dit account gemakkelijker is en hij vanwege praktische redenen dan ook gebruik blijft maken van het e-mailaccount. In juli kwam Kamp hier alsnog op terug en meldde het gebruik van het Gmail-account voor werkgerelateerde doeleinden te hebben gestaakt.

Staatsgeheim document

De Auditdienst Rijk (ADR) heeft onderzocht welke documenten aanwezig waren in het Gmail-account van Kamp. Dit onderzoek werd gestart nadat Kamp aangaf zelf niet in beeld te hebben of dit account staatsgeheimen bevat. Uit dit onderzoek komt nu naar voren dat er één document in het account aanwezig was dat is aangemerkt als staatsgeheim. Het gaat om nota over een arbeidsvoorwaardenonderhandeling bij een zelfstandig bestuursorgaan dat nog van start moet gaan.

Daarnaast zijn 19 interne concepten, verslagen, nota’s en memo’s van de overheid aangetroffen in het Gmail-account. Deze zijn wel gemarkeerd als geheim, maar niet als staatsgeheim. In totaal blijkt het account 23.534 e-mailberichten te hebben bevat, waarvan 11.819 mailtjes werkgerelateerd waren. Het account is tussen 27 januari 2009 tot en met 12 mei 2016 door Kamp gebruikt voor werkdoeleinden.

Kamp: 'Geen maatregelen nodig'

Kamp zegt te betreuren dat de vertrouwelijke informatie in zijn Gmail-account stond. Hij stelt per document bij het departement dat deze heeft opgesteld na te hebben gevraagd of gezien de aard en inhoud ervan maatregelen nodig zijn in verband met mogelijk compromittering van de informatie. Dit is volgens Kamp bij geen enkel document het geval.

Ook de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft naar de werkdocumenten in het Gmail-account van Kamp gekeken. De inlichtingendienst concludeert dat het account documenten heeft bevat die interessant kunnen zijn voor buitenlandse inlichtingendiensten. De AIVD stelt echter geen verder onderzoek in naar de zaak.

Maatregelen

Om herhaling te voorkomen heeft het kabinet afgesproken dat alle bewindspersonen hun departementen wijzen op het bewust en zorgvuldig omgaan met overheidsinformatie. Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor het gebruik van privé e-mailaccounts binnen de overheid. Ook wordt het ‘Handboek aantredende bewindspersonen’ op dit punt verbeterd.