Bijna 16.000 websites geven onbedoeld toegang tot hun broncode

hacker4-gabor-kalman

tot de broncode. Het gaat onder andere om websites van overheden, universiteiten en A-merken. Toegang tot de broncode kan cybercriminelen helpen kwetsbaarheden in een website te vinden.

Dit blijkt uit een security check op 1,1 miljoen websites gedaan door EY’s Threat Intelligence Center in Amsterdam in samenwerking met DutchSec. De kwetsbaarheden die gevonden worden geven toegang tot de source code van een website, een applicatie, configuratiebestanden en/of databases.

Cybersecurity vergroten

Marc Welters, partner bij EY: “Nog steeds hebben veel websites de toegang tot de broncode niet afgeschermd. Met het uitvoeren van dit onderzoek, willen wij een internationale bijdrage leveren aan het vergroten van cybersecurity. Details over hoe deze lekken te voorkomen of te repareren publiceren wij op internetsecure.today. Uiteraard informeren wij onze klanten persoonlijk zodat zij de configuratie van de betreffende website kunnen (laten) aanpassen zodanig dat de broncode niet meer zichtbaar is.”

Remco Verhoef, CTO bij DutchSec: ”De samenwerking met EY’s Threat Intelligence Center bestaat uit Data en Context driven security. Deze vorm van cybersecurity is anders dan de gangbare zogenaamde ‘trust-full’ security waarbij voornamelijk vertrouwd wordt op firewalls, virusscanners en incident monitoring systemen. Wij blijven deze security checks uitvoeren om de veiligheid van websites te vergroten.”

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1