‘CEO-fraude wordt steeds geraffineerder’

hacker4-gabor-kalman

Cybercriminelen die zich richten op CEO-fraude gaan steeds geraffineerder te werken en proberen steeds vaker actief het vertrouwen van slachtoffers te winnen. Hierdoor proberen de aanvallers de kans dat een aanval slaagt te vergroten.

Hiervoor waarschuwt beveiligingsbedrijf Symantec. CEO-fraude is een vorm van cybercriminaliteit waarbij een aanvallers zich voordoet als CEO en contact opneemt met een medewerker van de financiële afdeling. De aanvaller verzoekt de medewerker vervolgens een geldbedrag over te schrijven naar een rekeningnummer.

Vertrouwensband opbouwen

Traditioneel sturen aanvallers direct een betaalverzoek naar een slachtoffer en hopen vervolgens dat deze tot betaling overgaat. Tegenwoordig zouden aanvallers echter steeds vaker eerst proberen een vertrouwensband op te bouwen met het slachtoffer door een informeel gesprek aan te knopen en bijvoorbeeld te informeren welke gegevens nodig zijn voor een bepaalde transactie.

Deze vertrouwensband moet ertoe leiden dat slachtoffers eerder geneigd zijn geldbedragen daadwerkelijk over te schrijven. “De scammers doen pas een betalingsverzoek als zij redelijke zeker zijn dat het slachtoffer meewerkt”, meldt Binny Kuriakose, onderzoeker van Symantec, in een blogpost.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.