Rotterdam, Dijkhoff en Verzekeraars genomineerd voor Big Brother Awards Expertprijs

De gemeente Rotterdam bepaalt waar mensen mogen huren, staatssecretaris Dijkhoff kiest voor schijnveiligheid en het Verbond van Verzekeraars verklaart klanten vogelvrij. Daarmee zijn dit de drie genomineerden voor de Big Brother Awards Expertprijs, die op 14 november wordt uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Big Brother AwardsPrivacyschendingen die misschien minder (media-)aandacht krijgen, maar dat wel verdienen, komen in aanmerking voor deze prijs. Daarom vroeg Bits of Freedom mensen uit het bedrijfsleven, wetenschappers en publicisten om nominaties voor de Expertprijs in te sturen. Uit de inzendingen kiest Bits of Freedom de winnaar. Hiernaast wordt er ook een Publieksprijs uitgereikt, de genomineerden daarvoor zijn Edith Schippers, Rob Bertholee en WhatsApp - tot en met 13 november kan iedereen stemmen op de winnaar.

Gemeente Rotterdam

Sinds 2006 is het voor gemeentes wettelijk mogelijk om "werkloze nieuwkomers" in bepaalde buurten te weigeren. Inmiddels blijken 15 gemeenten -waaronder vaandeldrager van de wet, Rotterdam- te vragen of "nieuwkomers" bij de politie bekend zijn. Dit jaar besloot minister Blok met instemming van de Tweede en Eerste Kamer deze praktijk te legaliseren. Gemeente Rotterdam heeft aangekondigd deze wetswijziging aan te grijpen om in bepaalde delen van Rotterdam "asociale, criminele of geradicaliseerde" bewoners te weren.

Expert Bart de Koning over deze nominatie: "Burgers worden hierbij tot potentiële risico's bestempeld en in feite preventief gestraft voor daden die ze nog niet begaan hebben, op grond van criteria en data die ze niet kennen."

Klaas Dijkhoff

Staatssecretaris Dijkhoff heeft eind 2015 het drie jaar oude hackvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. In het voorstel mogen allerlei apparaten van verdachten -van pacemakers tot en met auto's- gehackt worden en kan de politie door het aanzetten van webcam en microfoon tot in de slaapkamer meekijken. Het hackvoorstel zorgt ervoor dat de politie een belang krijgt bij het blijven bestaan van (onbekende) kwetsbaarheden om bij de verdachte in te breken.

Expert Jaya Baloo zegt daarover: "Kwetsbaarheden 'even open houden' leidt tot oppotten en hamsteren van gevaarlijke gebreken in hardware en software." Daarmee zijn alle onverdachte mensen met eenzelfde apparaat ook kwetsbaar. Een onveilige situatie, die volgens Bits of Freedom mede mogelijk gemaakt door de politie.

Verbond van Verzekeraars

Bij vermoeden van fraude kunnen zorgverzekeraars een "persoonlijk onderzoek" uit laten voeren. Het Verbond van Verzekeraars heeft een gedragscode opgesteld voor dit soort onderzoek. Uit de praktijk blijkt dat die code flink tekort schiet: de onderzoeksbureaus gaan behoorlijk ver. Zo worden mensen voor lange periodes gevolgd met camera's, soms tot in de tuin. Ook werd er door een bureau overnacht in de bed and breakfast van één van de geobserveerden.

Expert Arnold Roosendaal over deze nominatie: "Een forse privacyinbreuk, met bijzonder weinig waarborgen, en voor verzekerden vaak de schijn tegen."

Experts

De nominaties voor de Expertprijs zijn ingediend door:

  • Jaya Baloo (KPN);
  • Bart de Koning (De Correspondent);
  • Arnold Roosendaal (Privacy Company);
  • Tanja Lange (Technische Universiteit Eindhoven);
  • Gerrit-Jan Zwenne (Universiteit Leiden);
  • Dennis Broeders (Erasmus Universiteit Rotterdam);
  • Frederik Zuiderveen Borgesius (Universiteit van Amsterdam);
  • Matthijs Koot (Madison Ghurka);
  • Ot van Daalen (Project Moore).

Vorig jaar won de Nationale Politie de Expertsprijs voor het inzetten op predictive policing. Korpschef Aalbersberg was tijdens het evenement aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Het Van der Valk-hotel Hengelo was ook genomineerd en stopte daarna met het systematisch delen van registraties van haar gasten met de politie.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.