De wereld verandert security: de securitywereld verandert…

Als professional in dit brede security vakgebied, pleit ik al jaren voor meer samenwerking tussen informatiebeveiligers, IT-security specialisten en fysieke beveiligingsdeskundigen. We kunnen immers veel van elkaar leren en de wereld veiliger maken. En elke dag verneem ik toch weer uit het nieuws dat deze veiliger wereld steeds harder nodig is.

Nog niet in alle organisaties is er een goede afstemming tussen de diverse security disciplines. En dan druk ik mij voorzichtig uit. Echt integrale beveiliging vraagt ook om een integrale visie. Daarbij helpt goede input: het volgen van opleidingen gegeven door specialisten uit de praktijk. Het bezoeken van evenementen met een sterk inhoudelijk karakter. Lid zijn van actieve verenigingen…

Wat is het dan mooi dat we als vakgroep Informatiebeveiliging en IT Security van de Ngi-NGN (dé beroepsvereniging voor ICT-professionals) de hand toegestoken kregen van de VBN (Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland). Samen met de RAI hebben we de Amsterdam Security Conference 2016 vorm gegeven. Met een thema dat ons verbindt: Security 3.0: Hoe het Internet of Things de fysieke security verandert…

Nieuwe beveiligingssystemen vereisen samenwerking tussen security professionals en IT-specialisten. Hoe gaan deze beroepsgroepen dezelfde taal spreken, zodat security 3.0 het licht ziet? Weet de fysieke beveiliger welke IT-hulpmiddelen zijn werk kunnen verbeteren? Maar onderkennen we ook de nieuwe zwakheden die dit met zich meebrengt?

Drones en digitale systemen ondersteunen een geavanceerde surveillance en detectie. Maar in de handen van de (cyber-)crimineel zijn het ook gevaarlijke wapens, die tegen je gebruikt kunnen worden. Een kennisintensieve strijd.

Als voorzitter van de vakgroep Informatiebeveiliging en IT Security heb ik gezien hoe de kennis van de meer organisatorische en beleidsmatige deskundigen, werd versterkt met de expertise van de IT-security deskundigen in het samengaan van de Ngi met de NGN in de afgelopen jaren. En wat mooi dat we door de samenwerking met de VBN nu opnieuw kennis kunnen delen. Kennis die daardoor vermenigvuldigd wordt. Waardoor we weerbaarder worden. Meer resilient heet dat dan vandaag de dag.

Zou de winnaar van de tweejaarlijkse verkiezing ‘Security Professional van het Jaar’ zich hier ook in herkennen? Ik ben benieuwd.

Eildert Karstens, Voorzitter Special Interest Group Informatiebeveiliging en IT Security Ngi-NGN

eildert.karstens@ngi-ngn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *